Un tânăr credincios se mutase de puțină vreme într-o comună mare cu multe sate, astfel că în împrejurimi avea șapte biserici. El voia să meargă la Sfânta Liturghie acolo unde oamenii participau trup și suflet și unde credința lor era mai puternică. Și nu știu cum să facă altfel, decât să se îmbrace în haine zdrențuite, murdărindu-se pe față cu cărbune, cât să arate ca un cerșetor și merse din biserică în biserică, chiar în timpul Sfintei Liturghii, ca să vadă unde este bine primit.
În prima biserică numai intrând, lumânăreasa l-a scos afară dându-i citate din Sfânta Scriptură despre ținuta în Biserică, spunând că ea citește Epistolele Sfântului Apostol Pavel.
În a doua biserică intrând, toți cei din jurul lui începură să nu mai fie atenți la slujbă și începură a discuta cum de el cu hainele acestea a îndrăznit să intre în biserică. Plecă el de acolo de bunăvoie și intră în a treia.
Aici dacă văzu că nimeni nu se uită la hainele lui, începu să îngâne așa ceva, prefăcându-se că e bolnav. Un bărbat nu a mai răbdat și l-a luat pe sus izgonindu-l din biserică.
În a patra biserică, oamenii răbdară să-l vadă murdar, să îngâne și văzând asta, tânărul începu a zice din când în când: ,,Mi-e foame!”. Și aici îl repezi careva, spunându-i că în biserică nu se mănâncă și să caute de mâncare pe afară cât o vrea.
În a cincea, oamenii îi răbdară îngânarea, văitatul de foame, căci cineva îi întinse un covrig, dar după aceea spuse că îi este sete, oamenii nu-l mai răbdară și îl scoaseră și de aici.
Într-a șasea biserică intrând, credincioșii dacă au văzut că nu stă locului, au începută să se agite, care încotro, unul să-i dea pâine, altul să-i dea apă, dar de aici a plecat el singur.
Într-a șaptea biserică intrând, a început la fel să îngâne, să ceară mâncare și apă, dar nimeni din cei prezenți la slujbă nu se clinti de la locul lui, cum dealtfel nimeni din jur nu se uită urât la el. Slujba se încheie, se închinară toți la icoane și se miruiră, apoi copilul fu dus de câțiva credincioși la o casă în apropiere, fu îmbăiat, ospătat și i se dădură haine noi.
Tânărul gândi că aceasta ar trebui să fie biserica în care va să vină la slujbă de acum înainte, nu pentru faptul că se alesese cu haine noi, fiindcă avea haine destule acasă. Dorea acest lucru din două motive; o dată pentru că nimeni nu și-a întrerupt rugăciunea și lucrările credinței în timpul Sfintei Liturghii ca să–i dea lui atenție, și a doua; fiindcă oamenii aceia nu țineau doar de formă cuvântul Scripturii, ci chiar au înțeles că trebuie să și lucreze după acel cuvânt. Astfel au lucrat cu toții, îmbrăcându-l și ospătându-l, ca să se împlinească prin aceasta cuvintele lui Hristos: ,,Străin am fost și M-ați primit; Gol am fost și M-ați îmbrăcat; Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; Însetat am fost și Mi-ați dat să beau; Bolnav am fost și M-ați cercetat”