Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
|
Mi se pare greu să urmez ceea ce ne învață părintele Serghie în articolul al cărui link l-ați postat, în sensul că, cel puțin la serviciu, sunt implicată în proiecte care mă obligă să mă gândesc la ce am făcut ieri și la ce trebuie sa fac mâine.
Vi se întâmplă să vă loviți de astfel de piedici în păstrarea ... liniștii? Când colegii se agită, te vor și pe tine "implicat" - ceea ce poate însemna o atitudine pătimașă, de genul X sau Z e vinovat, trebuie să ne impunem părerea etc.?
Nu zic că nu se poate să fim și conștiincioși și detașați, în sensul sfaturilor de mai jos, dar mi se pare greu. Dumnezeu cu mila Lui ne poate ajuta!
Grija de a pune zi de zi bun inceput
Leapădă amintirea zilei de ieri și grija zilei de maine. Trăiește zi de zi. Incepe-ți ziua neprivind în urmă și negândind la ce va fi; ia-o de proaspătă și nouă; crede că viața ta începe azi, și azi se va sfârși.
Nu te îngrijora de ce va fi. Poți schimba ceva cu temerile tale? Ascultă-L pe Domnul, că zice: „Cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot?" (Lc 12, 25). Visând la mâine, lepezi clipa, și viața-ți trece fără rost.
Nu e aici îndemn la nepăsare. Că spune, „ziua de mâine gătește-ți-o de azi". Cum? Viețuind duhovnicește. Traiul bun de azi îți face ziua de mâine bună. Nu-ți croi planuri însă, că viața nu merge după planul tău și adesea se întâmplă ce nici cu gândul n-ai gândit. „Inima omului gândește la calea lui, dar numai Domnul poartă pașii lui" (Pilde 16, 9). Ințelept lucru este, dar, să-ți vezi de cele de azi, iar ziua de mâine s-o lași în grija lui Dumnezeu.
Rupe-o cu trecutul, nu privi înapoi, uită cele întâmplate ieri. Ca să te izbăvești de deznădejdea pentru vechile greșeli și de robia vieții de odinioară, și liber s-o iei în fiecare clipă de la capăt, ducând o viață nouă în Hristos. Dă amintirea pierzătoare a relelor trecute pe căința cea mântuitoare.
Trăiește-ți, dar, creștinește ziua, ne învață Părintele Serghie. Singură aievea și de preț. „Vezi de stai bine astăzi - spune el -, că astăzi vei sta poate în fața lui Hristos".