Ierodiaconul Vasile de la MĂNĂSTIREA Bistrița ( fragment -interviu )
Unii oameni nu înÈeleg acest cuvânt â âmântuireâ. Preacuvioase Părinte, ce este mântuirea Èi de ce este ea atât de importantă?
Sfântul Apostol Pavel spune: âToÈi oamenii au păcătuit Èi sunt lipsiÈi de slava lui Dumnezeuâ. Omul a fost creat pentru slava cerească. Adam, în Rai, înainte de cădere, avea slava lui Dumnezeu, dar prin păcat, el a pierdut această slavă Èi noi, cu toÈii, am pierdut-o. Or Dumnezeu vrea ca să ne-o restituie într-un mod mult mai intens faÈă de cum o avea Adam, înainte de cădere. Restaurarea noastră în Iisus Hristos ne ridică la un nivel mai înalt decât nivelul pe care îl avea Adam.
AÈadar, a fi mântuit înseamnă a recâÈtiga viaÈa pe care a pierdut-o Adam. A fi mântuit înseamnă a omorî moartea care a intrat în lume Èi în fiinÈa omenească. Sfântul Evanghelist Ioan zice: âAtât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a trimis pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaÈă veÈnicăâ. Apoi continuă : âPentru că n-a trimis Dumnezeu în lume pe Fiul Său ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin Elâ . Dacă asociem cele două versete , înÈelegem că a fi mântuit înseamnă a avea viaÈă veÈnică .
âA avea viaÈă veÈnică înseamnă a te împărtăÈi din viaÈa lui Dumnezeuâ
Cea mai fantastică promisiune pe care Dumnezeu a făcut-o omului este viaÈa veÈnică, nu existenÈa veÈnică. ExistenÈa veÈnică o au toÈi oamenii. Dar viaÈa veÈnică o au numai oamenii care, în timpul acestei vieÈi cred în Iisus Hristos din toată inima Èi cu dorinÈă fiebinte, cu credincioÈie, cu fidelitate Èi statornicie împlinesc poruncile Lui.
AÈadar, a fi mântuit înseamnă a avea viaÈă veÈnică Èi a avea viaÈă veÈnică înseamnă a te împărtăÈi din viaÈa lui Dumnezeu. Noi, oamenii, am fost creaÈi spre nemurire. Èi Dumnezeu vrea să ne împărtăÈească această nemurire, adică vrea să ne mântuiască.
AÈadar, viaÈa veÈnică e un sinonim pentru fericirea veÈnică.
Se poate spune Èi aÈa. âEu am venit ca oile Mele să aibă viaÈă Èi s-o aibă din belÈugâ a spus Domnul Iisus Hristos. Èi ce altceva poate să însemne viaÈă din belÈug în sensul în care a spus Mântuitorul, decât să fii fericit?