View Single Post
  #2  
Vechi 29.09.2015, 22:52:33
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Puțină lume știe că la Roman, în județul Neamț, trăiește o fostă ucenică a părintelui Arsenie, Aspazia Oțel Petrescu, și ea o eroină a închisorilor comuniste. Încarcerată încă de pe vremea studenției, deoarece aderase la Cetățuia (organizația de tineret a femeilor din Mișcarea legionară), Aspazia Oțel Petrescu a fost arestată pe 9 iulie 1948 și a stat 14 ani după gratii. Întâlnirea cu părintele Arsenie a avut loc în vremea studenției, lăsând în sufletul ei o amintire de neșters, care a pregătit-o pentru anii grei pe care avea să-i traverseze și pentru chinurile cumplite prin care avea să treacă.
Evocarea întâlnirii cu părintele Arsenie și a discuțiilor purtate cu acesta completează portretul „călugărului de foc”, la mormântul căruia se petrec și astăzi nenumărate minuni…
„Un albastru infinit, așa erau ochii Părintelui!”
„Și, în atmosfera aceasta, (…) aud o voce foarte blândă, cu un accent puternic ardelenesc, care mă întreabă: «No, ce s-o întâmplat?»
Eu m-am întors, să văd de unde vine vocea și m-am speriat! M-am speriat atât de tare, încât era să cad pe spate! Dar Părintele – că el era – prevăzuse lucrul acesta, pentru că mâna lui îndată m-a atins și m-a redresat, m-a adus direct pe picioare înapoi.
De ce m-am speriat eu? Lângă mine era o siluetă înaltă, îmbrăcată în alb. Părintele purta de multe ori rantia albă. Îmbrăcat în alb, foarte subțire, foarte înalt. Un bărbat deosebit de frumos! Foarte frumos! O frumusețe care nu e pământeană! Nu puteai să-i spui un bărbat frumos. Puteai să spui un bărbat scânteietor, strălucitor în toată înfățișarea lui. Era foarte aproape de mine, mă privea foarte de aproape, serios și atent. Dar ceea ce m-a speriat pe mine nu era seriozitatea cu care mă privea, ci privirea în sine. Ochii… Erau de un albastru… Un albastru infinit, așa erau ochii Părintelui! Nu aveau spate! Era o privire cu prelungire undeva, departe. Așa cum se pierdea în vastitatea cerului fumul albăstrui, tot așa, privirea Părintelui nu avea obstacol de care să se oprească. Și era de o luminozitate și de o căldură nemaipomenite! Simțeai fiorul acela de sfințenie care te străbate din cap până în picioare! E un lucru care te sperie, mai ales când vii – cum spunea Părintele mai pe urmă – din Vavilonul care se înhoalbă la voi! Când veneai din Babilon… Și ziceam: Doamne Dumnezeule, unde am venit eu? Mi-a pierit tot curajul! Îmi ziceam: La ce om am venit eu? La un om care mă privește cu infinitul! Mă privește cu veșnicia! Părintele a continuat: «De ce te-ai speriat? Nu așa ai cerut să mă cunoști?»
Ei, când a mai spus și lucrul acesta, m-am topit cu totul! Am zis: Doamne, Doamne, nu mă lăsa! Dă-mi curaj! Simțeam, pur și simplu, că mă dezagreg! Mi-am simțit, într-o clipită, în clipa aceea, toată nevrednicia, dar mi-am simțit și talanții; am știut și talanții pe care mi i-a dat Dumnezeu și pe care am obligația să nu-i îngrop, ci să-i dezvolt, și eram uluită, că nu era unul singur. În același timp, am simțit o spaimă nemaipomenită! În clipa aceea, mi-am văzut într-o străfulgerare de secundă, de clipă, nu pot să vă spun, doar două greșeli care erau, la ora aceea, esențiale în viața mea. Le-am văzut clar și am zis: Dacă nu le-ai fi avut, ai fi putut să stai frumos în fața Părintelui! Cu ele, nu știu cum ai să faci…
Și Părintele mi-a spus în continuare: «Deci așa ai vrut să mă cunoști… Eu sunt acela și sunt pregătit să te ajut să rupi zapisul cu nenumitul și să mergi pe Calea care se cheamă Adevăr și Viață, Care este Mântuitorul nostru. Deci ne vom împrieteni cu Mântuitorul nostru. Te voi ajuta! Dar nu trebuie să-ți fie frică! Trebuie să știi că, dacă începi un astfel de drum, începi o cursă cu obstacole. Va trebui să ai curaj, ca să poți să treci peste aceste obstacole. Viața noastră dintre cele două capete – naștere și moarte – este un test. Este o cursă cu obstacole. Este o cursă cu examene, pe care noi le putem lua sau le putem pierde. Pentru asta, îți trebuie curaj. Chiar dacă pe undeva mai este câte o greșeală…»
Și atunci am luat contact cu felul Părintelui de a vorbi, cu totul neobișnuit! Părintele vorbea puțin, nu era sfătos, cum era Părintele Cleopa, de pildă, la care nu se mai terminau vorbele. Nu! Nu era sfătos! Vorbea puțin. Eu am zis că cuvintele Părintelui nu sunt cuvinte pe care să le percepi cu înțelesul lor semantic. Erau cuvinte-portret. Te făceau să vezi. Să vezi ceva, nu numai să auzi și să înțelegi cu mintea, ci să vezi. Să vezi cu inima, să vezi cu sufletul. Să vezi printr-o categorie de cunoaștere care mai târziu mi-am dat seama că se numește iubire. Deci să cunoști prin iubire, nu prin rațiune.”
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)