Cred ca am fost prima generatie care a studiat religia in scoala. La inceput imi aduc aminte ca eram mici si era teribil. Trebuia sa invatam rugaciuni ca daca nu era vai. Si trebuia premiul intai cu coronita. In gimnaziu am avut parte de un popa de treaba, inteligent.
in liceu am avut un tampit. preot mai in varsta care a facut un mare tambalau cand a aflat ca o colega a ramas insarcinata. a facut-o pe biata fata in toate felurile. inclusiv amenintari ca nu o va baga in bacalaureat.
dincolo de toate lucrurile astea, religia este necsara in scoala. am invatat ca o tanara de 18 ani nu vrea si nu poate urma cursul unei varstnice, ca un baiat trebuie sa aiba anumite responsabilitati. ce ma enerva la maxim era pozitia permanenta in care era pusa femeia: inferioara. pantec de facut copii, gospodina si buna credincioasa; nimic mai mult. barbatul era autoritar si bineinteles puternic.
in ciuda tuturor superstitiilor si arhaismelor ma bucur ca am studiat religia m-a ajutat sa inteleg mult mai bine lucrurile si cred ca este fundamental ca religia sa ramana o materie de baza. religia face parte din natiunea romana la fel ca si biologia, geografia , istoria si daca invatam despre toate acestea, daca invatam despre atatea cred ca etse loc si pentru un pic de religie.
|