View Single Post
Vechi 07.10.2015, 20:01:56
The Willful One
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Adriane, întrebarea nu este tocmai simplă, iar față de modul în care ai formulat-o, singurul răspuns pe care pot să îl dau este "nu știu".

În primul rând, ce înseamnă "Papa recunoaște" ? Papa nu poate să modifice o dogmă, nu a făcut-o niciodată. El nu ia "decizii" în probleme dogmatice,decât atunci când își exercită, în numele Bisericii și după consultarea Bisericii, prerogativa infailibilității. Ori, este hilar să ne imaginăm că un Papă ar putea proclama ca dogmă revelată infailibil faptul că două persoane de același sex se pot căsători sacramental.

În schimb, Papa sau Sinodul pot să emită anumite interpretări ale dogmelor, așa cum a fost cazul la Sinodul Vatican II, interpretări care par, uneori, a veni în răspăr cu tradiția Bisericii.

Există și astăzi ultra-tradiționaliști catolici care țipă ca mușcați de șarpe "APOSTAZIE !!!", și "SEDE VACANTE !!!!!" pentru că la Vatican II s-a admis posibilitatea mântuirii ne-catolicilor.
Multumesc, Mihai. Consider destul de satisfacator raspunsul tau. Insa nu refer la dogme/forulari "ex cathedra". Ci la practici pastorale, si la recunoasteri, intai subtil ca exceptii regretabile, apoi de facto ca practici in neostoita extindere.
Pur si simplu asta ar fi dovada ca Domnul a inteles prin Biserica nu doar/nu in primul rand ierarhie. Stiu ca tu, inclusiv datorita meseriei, vei vedea acel "doar".
Cand si daca Hashem Elochim va modifica Tora, explicit si in vazul si auzul intregii planete, sau cel putin in fata fiilor lui Israel, atunci voi crede, evident. Dar cum in Singurul Cel Fara Inceput "nu e mutare sau umbra de schimbare"...
Totusi, in Levitic lucrurile sunt dumnezeiesc de clare. Sa zicem ca eu ajung, cumva, un legiuitor cu mare putere (vise, taica, vise). (Nu, nu ma gandesc la a fi un anemic, inutil si daunator parlamentar burghez ca astia ce sunt puzderie in Romania in special). Daca e vorba de interpretari, de exemplu, aprob pirateria soft din tot sufletul, dar jaful cu mana armata, nu. Si ami sunt multe astfel de nunate. Insa ceva spus de Hashem, in mod direct, clar, imperativ...trebuie sa fie cineva nebun sa se gandeasca macar sa o dea cotita.

Last edited by The Willful One; 07.10.2015 at 20:14:43.
Reply With Quote