Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Nicio problemă, nu mă deranjează terminologia. E drept, noi folosim terminologia biblică i nu Tradiia; de aici diferenele. Ca i în cazul icoanelor de altfel...
|
Ți-am mai spus odată, cine-a fost înainte: Biblia sau Tradiția?
Păi fără Tradiție, nu exista Biblie.
Creștinii, în primii 140-150 de ani, nu aveau Biblie.
De exemplu, Teofil, căruia Luca îi scrie Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor, nu avea decât atât: Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor.
Creștinii din primele două secole, nici prin cap nu le trecea că va exista în viitor, ceva numit Biblie.
Nu.
Ei mergeau la slujbe și dimineața și seara, cum învață Constituțiile Apostolice și de acolo învățau credința și o spuneau la rândul lor, mai departe nealterată.
Deci despre terminologie vorbești?
Terminologia Bibliei, e strictă și pură terminologie a Sfintei Tradiții. A ei, îi aparține, Tradiției.
Și apropo...
După Pavel, episcopii ce au urmat, ce i-a lăsat Pavel și ca și el, toți ceilalți Apostoli care au lăsat pe episcopi, pe preoți, cum ar fi Tit, Timotei, Carp, și mulți alții care au scris unii altora scrisori sau epistole, erau acele scrisori și epistole, insuflate sau nu erau insuflate de Duhul Sfânt ?
Sigur că erau insuflate de Duhul Sfânt. Dovedesc:
Acei mulți Sfinți, ucenicii Apostolilor, episcopii, se numesc până azi: Sfinții Părinți.
Au aceași valoare ca și Biblia, sub insuflarea Duhului Sfânt fiind și ei, ca și Pavel, Petru, Iacov, Matei, Luca, Marcu, Ioan, la fel Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie de Nazians, Sfântul Grigorie de Nyssa sau alții.
Nici nu se poate altfel, că altfel, n-ar mai fi urmașii Sfinților Apostoli.
Ceea ce noi numim azi Sfinții Părinți, vă vor judeca pe voi, dragii mei, care îi huliți în predicile voastre și nu îi recunoașteți.
"nu știți că sfinții vor judeca lumea? ... Nu știți, oare, că noi vom judeca pe îngeri? Cu cât mai mult cele lumești?" - I Corinteni 6, 2-3.
Să mai zic: treziți-vă ?
Bine, poftim, mai zic: TREZIȚI-VĂ !