Predica de azi a plecat de la pericopa vindecarii de la distanta a fiului unui dregator regal (Ioan, 4: 44-54). Parintele a asociat acest miracol de vindecare cu unul asemanator, descris in Vechiul Testament: vindecarea lui Naaman. Versetul cheie care trimite la aceasta asociere este Ioan 4-44: "Căci Iisus însuși a mărturisit că un prooroc nu e cinstit în țara lui". In relatarea din Vechiul Testament, vedem cum regele unui popor rival Poporului Ales trimite un dregator, pe nume Naaman, regelui Israelului, ca acela sa il vindece de lepra. Regele Israelului isi smulge hainele de pe el, zicand: "Sunt eu Dumnezeu ca să fac [pe cineva] să moară sau să trăiască?". Dar omul lui Dumnezeu, profetul Elizeu, spune regelui ca acel inalt sol bolnav de lepra sa fie trimis la el, ca sa il vindece si sa se stie ca exista profet in Israel. Naaman se prezinta, cu pompa si alai mare, la Elizeu care traia intr-o casa modesta. Spre mania dregatorului, Elizeu nu catadicseste sa-l primeasca, ci trimite un fiu duhovnicesc care il indeamna sa se spele de sapte ori in Iordan si se va curati de lepra (antitip al celor 7 Taine dezvaluite in Noul Testament). Elizeu se astepta la un contact direct cu vindecatorul, la niste pase magnetice, niste Reiki, ceva. In fata suitei sale, el spune "Iată, mi-am zis că va iesi, se va apropia si va chema numele Domnului Dumnezeului său, îsi va întinde mâna, va atinge locul [bolnav] si va curăta lepra". Si pleaca spre tara lui, zicand ca raurile din Siria sunt mai bune decat Iordanul. Dar, pe drum, slugile ii spun ca profetul Elizeu nu i-a cerut cine stie ce lucru mare, ci i-a cerut ceva foarte usor de indeplinit: sa se spele de 7 ori in Iordan. "Mda, isi va fi zis dregatorul regelui Sirei, adevarul e ca nu e prea greu!" si face cele cerute, curatindu-se indata de lepra care il albise.
Ca Naaman suntem si noi. Degeaba ne rugam cand Dumnezeu ne stropeste la inceputul slujbei pe cand cantam ca vom fi "mai albi decat zapada". Nu de isop, ci de lepra pacatelor este albit sufletul nostru. Si, cand ne rugam, vrem sa fim ascultati. Vrem ca Dumnezeu sa vina personal, sa ne vindece. Prin pase magnetice, asa cum ne reprezentam noi curatirea. "Doamne", spunem "cand iti vorbesc, as vrea sa ma asculti. Esti atotputernic, pentru Tine e un lucru foarte simplu ce iti cer". Ei bine, Dumnezeu ne cere acelasi lucru. El spune "Stii ceva? Si eu, cand iti vorbesc, as vrea sa ma asculti!" Si El ne cere mereu lucruri care, pentru noi, sunt foarte simple. A trimis vazatori cu duhul sa profeteasca. Mai tarziu, la Fatima, a trimis-o pe insasi Maica Sa, care ne-a cerut lucruri simple. Sa spunem Rozariul. Sa ne convertim. Papa si episcopii sa consacre Rusia Inimii Imaculate. Ei bine, noi nu ascultam ce ne spune Dumnezeu. Papa si episcopii nu fac consacrarea Rusiei. Credinciosii nu practica devotiunea Rozariului. Prea putini sunt cei care asculta de lucrurile, totusi, foarte simple pe care le cere Dumnezeu ca sa ne vindecam de lepra. De aceea, prin viziune mistica, micii pastori de la Fatima au vazut cum sufletele cad in iad "asa cum cad fulgii de zapada pe pamant".
Last edited by Mihnea Dragomir; 11.10.2015 at 20:44:59.
|