Citat:
În prealabil postat de sophia
Eu as avea de comentat/intrebat altceva legat de Sf. Liturghie.
Ma duc mereu la slujba si adeseori se face Sf. Liturghie in sarbatoarea unui sfant sau a unei sfinte (important(a)).
Dar mi se pare ca acea slujba nu prea are legatura cu sfantul sau sfant, decat poate prin predica. Atunci se vorbeste putin despre asta.
Mai citim la strana cateva cuvinte dintr-o carte, cuvinte care se incheie cu "astazi sarbatorim pe Sf....".
Recent a fost introdus un mic tropar inchinat sarbatorii.
Mi se pare ciudat ca pericopa din Sf. Evanghelie nu are nimic de a face cu sarbatoarea zilei (in astfel de cazuri).
Mie imi placeau vecerniile la care se citea acatistul sfantului sau a sfintei din ziua aceea si mi se pareau ca aveau sens, ca ne ocupam intr-adevar de sarbatoarea respectiva, cu respect.
|
Dv confundati Sfanta Liturghie cu Vecernia. Sfanta Liturghie este realizata de Isus Cristos. Este actualizare a jertfei Sale si jertfa reala. Domnul Isus este cel care se jertfeste si care realizeaza jertfa, adica este Miel si Preot in acelasi timp. Adresantul Sfintei Liturghii este Dumnezeu Tatal.
Vecernia este o slujba care face parte dintre Ore (Ceasuri). Nu are caracter sacrificial, ci este, in esenta, o rugaciune in care crestinii se roaga direct si prin sfintii pomeniti. Adresantul ei este Sfanta Treime.
Citat:
Acum ma intreb:
1. De ce nu se mai face asa (vecernie cu acatist)?
|
Vecernia (ca si celelalte ore din Orologhion/Ceaslov) este obligatorie numai la manastiri. Totusi, si bisericile parohiale ar fi de dorit sa faca vecernia dinaintea Duminicilor si a celorlalte sarbatori de obligatie care cad peste saptamana. In aceste cazuri se face o vecernie mai extinsa, numita "vecernia mare". Dar, in practica, numai in putine parohii se face.
Citat:
2. De ce se face Sf. Liturghie daca in slujba nu exista o parte dedicata sarbatorii respective?
|
Dupa cum ati vazut singura, exista o mica parte dedicata sfantului sau sfintilor din ziua respectiva. Este troparul si condacul.
Citat:
3. De ce nu se citeste la Apostol sau la Sf. Evanghelie ceva legat de faptele sfantului sau ale sfintei respective.
|
Deoarece la Apostol se citeste Apostolul, iar la Evanghelie se citeste Evanghelia. Ambele sunt carti scrise inainte ca sfantul respectiv sa fi trait in trup (in majoritatea cazurilor), de aceea, in ele, nu se face referire despre sfantul respectiv. Spre exemplu, Sfantul Simion Stalpnicul a trait pe la anul 900. Cum sa vorbeasca despre el Evanghelia ? Cum sa vorbeasca despre el Sfintii Apostoli ?
Citat:
Miercuri a fost Sf. Paraschiva si s-a citit o pericopa despre Maria Magdalena si mirul care nu trebuia vandut.
|
Cercetati daca Sf Paraschiva a trait in vremea misiunii publice a Domnului nostru, vreme si misiune despre care vorbeste Evanghelia. Daca a trait dupa aceea, aveti explicatia.