Nu fac eu confuzia asta intre Sf. Liturghie si vecernie!
Dar exista obiceiul sa se faca liturghie in ziua sarbatorii unui sfant mai mare.
De aici confuzia.
Pentru ca se intelege ca se face tocmai in cinstea acelei sarbatori, a acelui sfant. Si apoi nu spui nimic despre el?
Ideea mea era tocmai sa se faca o diferenta.
Da, stiu ca nu au de unde sa fie in Apostol si in Evanghelie date despre unii sfinti.
Dar intrebarea mea tocmai asta era: de ce se mai face atunci Sf. Liturghie in sarbatorile sfintilor?
Atunci poate ca e mai normal sa facem slujba speciala pentru ei si nu Sf. Liturghie.
Ne rugam lui Dumnezeu, sau sfintului din ziua respectiva? Cam asa s-ar putea pune intrebarea.
Si te contrazic: pana acum cativa ani (cam 15) de cand am plecat din tara, se facea vineri Vecernia Mare si in sarbatori se citea acatistul sfantului respectiv.
Acum nu se mai face asta nicaieri. Eu caut asta cand ma duc in tara, pentru ca imi place mult si imi lipseste. Si nu gasesc nicaieri. Pacat...
Acum se fac numai slujbe de Maslu in fiecare vineri. Sigur ca este bine si mare nevoie. Dar sa nu uitam altele...
Mai este ceva: in tara se fac asa sarbatoriri mari ale sfintilor prin orase: cu procesiuni, preoti multi, moaste si alte cele. O adevarata sarbatoare si mult respect si evlavie.
Nici nu stiu ce fel de slujbe se fac acolo pentru sfantul respectiv.
Sf. Liturghie? Sau altceva?
In alte parti abia daca se face slujba.
Sigur, tinem sarbatorile privat si ne rugam acasa la sfintii indragiti.