View Single Post
Vechi 05.11.2015, 19:25:44
ovidiu b.
Guest

Implicit

Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni și dezinformări

Minciuni în serie și gorniști de presă

Mecanismul dezinformării puse pe picioare împotriva Bisericii Ortodoxe Române este cel clasic: minciuni și jumătăți de adevăr îmbrăcate în forme credibile (multe cifre "exacte" băieți, multe cifre!) plasate unor gorniști de presă cu acoperire națională. Apoi toată lumea citează acele cifre mincinoase, toți știu că preoții primesc salarii de 540 milioane euro, că Biserica a primit 600 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului etc. Momentul și metoda au fost alese bine: este criză, toată lumea este atentă la bani -efect maxim.

Apoi vin gorniștii de presă, printre care s-au strecurat destui bezbojnici gata să ia parte la această mizerie.

În 20 de ani s-au construit mai multe biserici decât școli și spitale

ici îmi permit un mic comentariu. Într-adevăr, s-au construit foarte multe biserici după anul 1990. Dar să ne uităm puțin la istorie: în 1948, la instalarea regimului comunist în România trăiau 15 milioane de români, în 1990 erau 23 milioane de români. În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică și mai cunoscu multe alte localități în care nu au existat biserici înainte de 1990. Cei aproape 8 milioane de români apăruți în perioada comunistă aveau și ei nevoie de biserici, de aici a apărut și frenezia edilitară. Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitorești din toate orașele care au fost ridicate fără biserici și care au fost creștinate în ultimii 20 de ani.

Aceasta ar fi explicația, dar să vedem dezinformările bezbojnice. Oricare dintre Martorii lui Remus Cernea poate să bolborosească indignat, printre dinți și cu ochii dați peste cap: în România sunt 18.300 de biserici, 4.700 școli generale și 425 spitale! (cu corolarul subînțeles "dacă ortodocșii sunt majoritari, atunci bisericile sunt ortodoxe")

Stai așa, că nu-i așa! Conform unei numărători din 2009 ortodocșii au 14.574 locașuri de cult, restul până la 18.300 aparțin altor culte. Dă mai bine "18.300 de biserici", nu ne încurcăm cu detalii de genul sunt doar 10.580 biserici parohiale ortodoxe (restul până la 14.574 sunt capele, mănăstiri, biserici filiale etc.)

Dar să ne uităm puțin și la numărul de localități din România: 13.285 de sate, 320 orașe, 103 municipii plus București (2,19 milioane locuitori, peste 10% din populația României). Și acum să numărăm din nou: 13.709 localități și 10.580 biserici parohiale ortodoxe. Deci nu există o biserică în fiecare localitate, mai avem de construit.

În 2011 Remus Cernea striga tare și cu forță că în 20 de ani în România s-au construit 4.000 de biserici, una la două zile. Am demontat această dezinformare: afirmațiile lui Cernea se bazau pe un studiu făcut după ureche, în anul 2005, remestecat în 2010 și pus pe tapet drept marfă de calitate de toți rătăciții de pe internetul românesc. Nu vă mai spun că cercetarea lui Cernea vorbește de toată suprafața României, dar de fapt a fost făcută în 5 municipii, și în acelea incomplet. Deci avem un studiu mincinos, vechi - dar scos permanent de la naftalină.

http://www.george-damian.ro/biserica...mari-4319.html

Last edited by ovidiu b.; 05.11.2015 at 19:34:37.
Reply With Quote