Tragedie fără precedent???... Cine spune asta, oameni buni?
"Am venit fără bărbi, fără carne pe noi, fără dinți,
cu ochii ascunși în orbite, dar care străluceau încă.
Am venit fără chip de clerici. Așa cum eram, am mers smeriți la superiorii noștri, fiindcă ei poartă harul harurilor, să ne blagoslovească pentru treabă la sfântul altar.
Ei nu erau lepădați de Hristos pe nicio cât de mică fibră dogmatică.
Nu ne-am permis să-i judecăm, că de ce trăiesc și că au fost cum au fost, liberi.
*
Se vorbește cu împătimire. Noi nu suntem o instituție limitată de activitate. Noi suntem Biserica.
Noi și toți aceștia, toți care vorbesc, suntem Biserica și se vede că îi interesează prea puțin unitatea acestei mari instituții sacre și ei spun, pentru că sunt liberi acum: "Unde a fost Biserica?"
*
Întreb ca un duhovnic: Aceștia care spun acum "Unde a fost Biserica?", sunt oare spovediți și împărtășiți?
Pentru că acolo sunt creștinii, acolo în biserici, la Sfintele Taine.
*
Apoi să înțeleagă că ei fac parte din Biserică și că neliniștea lor poate să aducă destrămare și răsturnare de valori.
*
Nu proces de înnoire în scaune, ci proces de conștiinciozitate pentru fiecare din noi...
*
Nu vă atingeți de ființa Bisericii!..(...) încleștarea cu puterile întunericului nu ne dă voie să fim slobozi și lipsiți de condescendență.
*
Nu este nimeni neprihănit. Și nu vom fi noi aceia care vom (răs)plăti. Numai Acela Care a împărțit talanții, El va cere fiecăruia să dea socoteală, la vreme.
(pag. 8-9 - Octavian Anastasescu, "Lângă Valeriu Gafencu, Sfântul închisorilor" - Prefață, cuvânt al Părintelui Arsenie Papacioc)
|