Mă număr printre pușcăriași. Mereu m-am simțit așa, nu știu dacă totdeauna pe bună dreptate...
Sunt pușcăriași și pușcăriași, fraților!....
Unii fac pușcăria luminii, alții temnița întunericului - fie și vremelnic.
Eu sunt pe viață pușcăriaș, în tot chipul. Dacă e să mă spovedesc mai curat, apăi cu asta aș începe și cu asta aș termina.
Viața de pușcărie nu-i a mai confortabilă dintre toate. V-o poate confirma tot omul liber...:)
Dar eu așa m-am născut, cu păcatele, și tot așa am viețuit până azi. Și-oi tot viețui, slavă Domnului!
Și poate tocmai de aceea, de-a lungul vieții, ori de-a latul/adâncul/înaltul
m-am înțeles mereu cu pârnăiașii. Ăia urâții, jegoșii, înfricoșații!.... Urduroșii dracului, tare m-am frățit cu ei, mereu, spre groaza mamei mele mai întâi...
Acu vreo doi ani îmi zise unul proaspăt liberat: "Bă, tu ești ca mine!" Fericit de descoperire, m-a pupat bălos.
M-a scârbit.
Atunci pupatul lui puturos, acum pârnaia mea cu mult mai îngrețoșată.
Sunt pușcării și pușcării...
Pârnăiași și pârnăiași...
Unul dintre ei, drag mie, un fost întemnițat pe care l-am înțeles nițel mai bine ca pe alții. Dumnezeu știe de ce îl pricep eu mai bine pe omul ăsta!
Uitați ce zice el:
"Sunt unii, observ acum, câștigători datorită agitării lor și discursurilor pe care țin neapărat să le aibă în fața unui public cât mai larg și să-și câștige crezământ în cele ce spun.
Însă eu văd în ei pe omul parșiv, omul care știe să lucreze în stil sovietic, pe dedesubt.
Îți dă impresia că este cu totul altcineva decât ceea ce este și cine este."
Vedeți cum zice pârnăiașul? Pupa-i-aș moaștele! Îl cheamă Octavian Anastasescu, pomeniți-l pe creștin!
Fraților, voi scrie cât îmi va fi îngăduit, despre pușcăriași.
Azi aleg pe unul dintre ei.
Scriu, sau mai bine spus transcriu, neputincios și multîndatorat, ceea ce el a lăsat scris pentru noi.
Domnul să îl țină printre luminători!
|