Citat:
În prealabil postat de Allexa
Oare Patericul, Filocaliile , "Scara" Sf Ioan și muulte, muulte altele, nu cuprind și disciplina monahală?
Iar scrieri metafizice... găsești în toate viețile sfinților și ale cuvioșilor (cărți de genul "Părintele meu, Iosif Isihastul", "Viața Sf. Serafim de Sarov" etc. etc.), în tratatele de teologie - îmi vine în minte Sf. Simeon Noul Teolog, în sensul trăirii cu adevărat cu Hristos până la îndumnezeire. Mai metafizic de atât nici nu se poate!
|
Scrierile acestor sfinti sunt fara cusur, lumini clare catre adevarata desavarsire.
Regasim in ele toate elementele cheie sufletesti.
Insa, calea revelata de acestia are centrul de greutate psihologic pe relatia om-Dumnezeu, nu include si solutii pragmatice pentru un mediu informational complex, asemenea celui cu care se confrunta omul contemporan. Adica, cum poate fi "adus Dumnezeu pe pamant" in interactiunile noastre cognitive de zi cu zi.
Unii pot fi hraniti interior, pot subzista spiritual doar cu practica traditionala, altii nu. Acestia din urma au nevoie de mai multe explicatii, de o mai buna coerenta filosofica, fara aspecte contradictorii care sa submineze efortul spiritual, de o mai buna orientare si integrare cognitiva intr-o lume zgomotoasa.
De exemplu, cognitia apofatica, cunoasterea negativa, nu este explicata in scrierile patristice - nici macar nu este dezvoltat un vocabular in acest sens. Sfintii au ajuns la o astfel de cunoastere doar prin efort spiritual si intuitie revelatoare (pronie divina). Pomenirea ei in scrieri imbraca doar anumite forme metaforice. Si cat de necesara este atunci cand mintea constientizeaza fiecare aspect particular al realitatii!
Teoretizarea si explicarea acesteia ar trebui sa fie, din punctul meu de vedere, inclusa in curiculum gimnazial obligatoriu. Pentru ca reprezinta un aspect educativ esential in devenirea omului.