Tot Valeriu
Suferința, oricât ar fi de grea, nu are alt sens decât curățirea sufletului dornic de mântuire.
(Îngăduiți o paranteză. Recent un cunoscut de-al meu și-a pierdut vederea. O nenorocire, cu adevărat - tată a doi copii mici, om la 45 ani să rămână așa, dintr-odată, complet orb. Nu spun câtă durere acolo... Cât sunt de speriați și de confuzi copilașii... Iar nevasta, sărmana, trebuie să le ducă acum pe toate. Ei, și de parcă nu era de-ajuns, omul a căzut copleșit de durere și s-a apucat să-și ia zilele. Nu a reușit, deocamdată dar sunt semne că perseverează... Fiind rugat să îl ajut cumva, în virtutea experienței mele cu acest gen de nenorociri - suicid, depresie majoră etc. - m-am trezit neputincios înaintea unui om care nu poate crede că există un sens în suferința lui. Asta îl omoară! Lipsa de sens. Și căutînd să îi amintesc de Bunul Dumnezeu am aflat că omul nu găsește sens în suferința lui raportată la Iubirea Domnului. Prin asta, cred, el este cu adevărat nenorocit.
Ce-i de făcut în astfel de situații? Cum poți ajuta un om care nu voiește să își interpreteze necazul, pierderea, în cadrul învățăturii Duhului Bisericii? Eu cunosc un singur remediu: rugăciunea pentru acest om, ca Harul Domnului să îi dea adevărata vedere, cea a Soarelui Hristos. Vă rog să îl pomeniți, fraților, la rugăciune - îl cheamă Răzvan și e la ceas de mare deznădejde. Fie-vă milă de copilașii lui și rugați-vă să îi dea Dumnezeu duh de pocăință, inimă înfrântă și smerită...!
*
Sunt fericit, căci dacă mi-i îngrădită libertatea fizică de către legile omenești, prin zidurile închisorii,
Dumnezeu mi-a dăruit libertatea sufletului prin trăirea Iubirii
și această libertate este bunul suprem pe care l-aș fi putut câștiga în lumea aceasta plină de deșertăciuni.
*
Să nu așteptați fericirea să vină din altă parte decât dinlăuntrul vostru, unde sălăsluiește Hristos.
|