litanul, uite o carte care vorbeste despre starea intermediara, dintre moarte si invierea mortilor, insa, din pacate, nu prea este in acord cu conceptia ortodoxa care sustine ca exista o judecata particulara si oamenii ajung dinainte in rai sau in iad, ci sustine ideea ca in cei care au crezut si Duhul Sfant a inceput sa lucreze in ei inca de pe pamant, in aceea va continua sa salasluiasca Duhul Sfant, ei fiind "adormiti intru Hristos".Aici se arata ca parabola despre bogat si saracul Lazar nu trebuie interpretata literal, pentru ca in rai si in iad oamenii au degete si limbi, ceea ce iarasi este o metafora, ca atunci cand Pavel a spus ca se desparte de trup ca sa fie cu Hristos, asta nu inseamna ca imediat ce va muri va fi aceasta, pentru ca din moment ce murim si suntem inconstienti pana la judecata de dupa invierea mortilor, noi ne trezim direct in fata lui Hristos.Aceste lucruri cam arata ca Sfintii nu sunt treji si nu prea ne aud cand ne rugam la ei, din pacate...si eu sunt curioasa in legatura cu aceste lucruri, si imi pare rau ca nu sunt in acord cu conceptia ortodoxa, desi in Biblie sunt destul de multe versete care sugereaza ca "mortii nu stiu nimic", sau sunt "adormiti"...
|