Se spune ca "In lumea aceasta, ingerii slujesc oamenilor, calauzindu-i spre im*paratia lui Dumnezeu. Fiecare om isi are ingerul lui pa*zitor, cum reiese din Matei, 18, 10 si Fapte 12, 15, unde se vorbeste despre ingerii copiilor si despre ingerul apostolului Petru.
Ingerul pazitor intareste credinta si evlavia (IV Regi, 1, 13 ; Zah., 2), apara pe om de duhurile rele (Ps. 90, 10-11), mijloceste pentru cel credincios (Matei, 18, 10; Apoc, 8, 3), insoteste sufletele celor adormiti (Luca, 16, 22).
Ingerii ocrotesc manastiri, biserici, cetati, oameni, popoare, state (Dan., 1, 10) si comunitatile crestine (Apoc, 1, 20). In*gerii sunt folositi de Dumnezeu si pentru pedepsirea celor nelegiuiti (Fapte, 12, 23 ; Isaia, 37, 36 ; IV Regi, 19, 35 , Iud., 9 ; Apoc, 12, 7)."
Nu cred ca ingerii au "responsabilitati pe un anumit post". Unul se ingrijeste doar de cetati, altul doar de oameni, etc. Cred ca ingerul are puterea de a le face pe amandoua la fel de bine. Pe de alta parte daca o mama se poate ingriji de mai multi copii, oare ingerul pazitor este doar "proprietatea mea". Eu zic ca nu. El poate fi al meu, dar si al altora. Dar apare intrebarea - cum poate fi si cu mine si cu altul deodata,daca el e circumscris.
Saurian, eu cred ca si dupa judecata particulara ingerul pazitor va mijloci pentru mine, doar m-a cunoscut cel mai bine, dintre fiintele create. Nu cred ca ma da uitarii, pentru ca nu trec la nefiinta.
Cat despre a primi alt suflet - daca nu mai asistam la nasteri ci doar la morti, atunci ingerii ce fac someaza? Pe de alta parte nasterea mea nu inseamna si aparitia unui nou inger pazitor. Existenta ingerilor nu e conditionata de aparitia oamenilor. In concluzie, numarul nu are relevanta pentru inger.
|