Franța este "în război" împotriva terorismului, afirmă președintele Francois Hollande în discursul rostit în fața membrilor Parlamentului, reuniți la Versailles, afirmând că atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva "stilului de viață" și "valorilor" franceze.
UPDATE 18:00 Președintele Franței cere retragerea cetățeniei franceze în cazul teroriștilor cu dublă naționalitate
"Franța este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. S-au soldat cu cel puțin 129 de morți și numeroși răniți. Reprezintă o agresiune împotriva țării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viață. Sunt comise de o armată teroristă, Daesh (n.red. - Stat Islamic), care luptă împotriva noastră, a Franței, pentru că suntem țara drepturilor omului", a afirmat Hollande.
"Teroriștii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înșeală. Republica franceză a depășit cu bine toate încercările și este încă vie", a adăugat președintele Franței.
"Ne confruntăm cu o organizație, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare și de capacități militare. De la începutul anului, organizația teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Acești teroriști masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligația întregii comunități internaționale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluții în sensul distrugerii organizației teroriste", a precizat Hollande.
"Duminică seară, am trimis zece bombardiere franceze să atace dur pozițiile organizației teroriste Stat Islamic", a explicat șeful statului francez, referindu-se la raidurile efectuate în orașul sirian Raqqa. "I-am atacat și continuăm bombardamentele. Portavionul Charles de Gaulle va ajunge în estul Mării Mediterane pentru a tripla capacitățile de atac. (...) Pe teren, în Siria, căutăm în continuare o soluție politică în care președintele Bashar al-Assad să nu fie o problemă", a subliniat Hollande.
"Trebuie să distrugem această organizație pentru a salva populația, dar și pentru a ne apăra și a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de teroriști din lume. Este necesară o coaliție internațională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu președinții din SUA și Rusia, Barack Obama și Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forțelor", a adăugat Hollande.
"Vreau ca Franța să rămână ea însăși. Barbarii care ne-au atacat ar vrea să ne desfigureze, dar nu vor reuși. Nu vor reuși niciodată să distrugă spiritul francez, nu vor reuși niciodată să ne împiedice să trăim așa cum vrem, în libertate totală", a încheiat Hollande.
Francois Hollande a ales să își exprime răspunsul față de atentatele care au avut loc la Paris în noaptea de vineri spre sâmbătă în fața Congresului reunit la Versailles, eveniment care a mai avut loc o singură dată începând din 1848. Aceste atentate au generat ecou și în discursul politic. În timp ce stânga vorbește de o unitate națională "fără condiții" și îndeamnă la "armonie națională", dreapta îi cere șefului statului să depășească simbolul și nivelul discursiv.
Președintele Senatului, Gérard Larcher, a declarat că așteaptă "un discurs privind acțiuni" și "fapte" pentru a aduce "răspunsurile unei republici care stă în picioare". Președintele grupului partidului Republicanii din Senat, Bruno Retailleau, a afirmat că așteaptă "propuneri curajoase și ferme", în timp ce Philippe Vigier, șeful deputaților UDI, vrea "un nou act important pentru ca Franța să se poată proteja mai bine".
În timp ce președintele avea inițial intenția de a fi singurul care se exprimă în fața a 577 de deputați și 348 de senatori, opoziția a cerut ca discursul său să poată fi urmat de o dezbatere.