Poate am omis să vă spun câteva date din teren. Le cunosc bine, că doar lucrai cu tinerii atât amar de ani.
Doar câteva mici exemple:
1) elevă de liceu care afirmă (și nimeni din clasa respectivă nu o contrazice) că bărbatul este ... superior femeii d.p.d.v. sexual;
2) studentă la medicină (!!!) care crede că oamenii apar pe lume prin ...sărut (nu, nu e banc!);
3) elevi (mulți) care cred că iubirea se exprimă doar prin și doar atunci când faci sex;
4) tineri care au uitat să rostească (probabil și să cugete) "a iubi" sau "a se iubi" și rezumă totul la a face sex;
5) oameni (tot mai mulți) care cred că relațiile de intimitate se rezumă exclusiv la relațiile sexuale.
Și nenumărate alte exemple, ca să nu mai pomenesc de cunoștințele cvasinule privind anatomia și fiziologia aparatului sexual, igiena genitală etc.
*
Îmi pare și mie că majoritatea oamenilor își fac o "cultură" sexuală în /prin anturaj și din experiențe precoce, și tocmai din acest motiv găsesc folositor ca adulții să se arate mult mai responsabili pentru a-i ajuta pe copii și pe tineri să înțeleagă cum stau lucrurile, să interpreteze anumite întâmplări cât mai just și, de ce nu, să o facă în Duhul Bisericii. Ce poate fi mai bun de atât?
Tăcerea, oare?
Indiferența neglijentă și iresponsabilă?
Expunerea nemediată la asaltul media?
Resemnarea, poate...?
*
Prefer să fiu ipocrit și să predic ceea ce nu cred și nu fac îndeajuns de curat - dar despre care știu că e adevărat și folositor omului -, decât să tac în baza argumentului că, vai, aș fi ipocrit.
Un ipocrit care tace, în loc să formuleze ceea ce de fapt a trădat, e de două ori ipocrit.
Un creștin păcătos care nu mărturisește pe Hristos în baza argumentului că, vai, el creștinul e păcătos, cred că e de două ori păcătos.
|