View Single Post
  #3426  
Vechi 28.11.2015, 20:10:45
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Pr. Dr. Ciprian Florin Apetrei , 28 Noiembrie 2015
De câțiva ani, ziua de serbare a Sfântului Apostol Andrei se constituie într-un prilej de bucurie generală a unora pentru sărbătoarea în sine, iar a altora pentru ziua liberă de care pot beneficia. În acest context, este bine să vedem cine este Sfântul Apostol Andrei și importanța con*struirii unei catedrale în cinstea lui în capitala neamului românesc încreștinat de el.
În câteva rânduri, voi prezenta datele esențiale legate de viața și activitatea Apostolului nostru, Sfântul Andrei. A fost originar din Betsaida, o mică localitate pe țărmul lacului Ghenizaret din Galileea, fiind fratele lui Petru, amândoi fiii pescarului Iona. Ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, la îndemnul acestuia merge împreună cu Ioan după Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Bucuria certitudinii venirii lui Mesia a fost primul cuvânt al propovăduirii Sfântului Apostol Andrei: `Am găsit pe Mesia!” (Ioan 1, 41). De aceea, el este numit `cel dintâi chemat” sau `primul chemat la apostolat”. A fost mereu aproape de Mântuitorul Hristos: în anii de activitate publică, la evenimentele care au însoțit mântuitoarele pătimiri, la întâlnirile cu Hristos-Domnul Cel Înviat, iar după ce a primit harul Sfântului Duh la Rusalii a luminat prin cuvânt și faptă popoarele, săvârșind minuni și vindecări, răbdând încercări și primejdii. Este considerat întemeietorul Bisericii de la Bizanț și vasul ales prin care Evanghelia a fost propovăduită și strămoșilor noștri geto-daci în Scytia Minor (Dobrogea de astăzi). A sfințit misiunea sa mântuitoare prin moarte martirică, fiind răstignit pe o cruce în formă de `X” în orașul Patras din Peloponez (Grecia).
În calendarul Bisericii Ortodoxe este prăznuit la 30 noiembrie, fiind cinstit cu mare evlavie de toate popoarele din răsăritul Europei. Pe locul martiriului său, în orașul Patras, se înalță astăzi Catedrala Mitropolitană care adăpostește relicva de mare preț, capul Sfântului Andrei. Faptul că Sfântul Apostol Andrei a propovăduit creștinismul și în părțile noastre este autentificat și de Sinaxarul Bisericii din Constantinopol, din secolul al X-lea, care ne spune că sfântul a propovăduit Evanghelia în „toată regiunea Bitiniei și Pontului, provinciile romane Thracia și Scitia, apoi a mers la Sevastopolis cea mare (în Crimeea)”. Prin provincia romană Scytia se înțelege teritoriul Dobrogei de astăzi, care făcea parte, în secolul I, din Imperiul Roman.
În calitate de neam născut creștin prin misiune apostolică este fundamental ca în orașul București, capitala României, să se ridice o catedrală în cinstea Sfântului nostru încreștinător Apostolul Andrei.
La începutul mileniului III, în capitala României a început să prindă contur noua Catedrală Patriarhală, numită și Catedrala Mântuirii Neamului, în cinstea Sfântului Apostol Andrei. Un deziderat apărut încă din timpul regelui Carol I, acela al construirii unei catedrale naționale, iată că prinde contur în timpul celui de-al șaselea Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Este normal să existe și în capitala României o catedrală reprezentativă pentru credința majorității poporului român, aici urmând să fie organizate ceremoniile religioase cu caracter public național.
În Capitala noastră nu s-a construit niciodată o biserică cu statut de Catedrală Mitropolitană sau Patriarhală (ortodoxă). Actuala biserică care, provizoriu, îndeplinește funcția de Catedrală Patriarhală, până la finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului, a avut dintru început statut de biserică mănăstirească.
Astăzi avem mai mult ca oricând nevoie de simboluri. Un astfel de simbol al unității neamului și al mărturisirii credinței înaintea lui Dumnezeu este Catedrala Mântuirii Neamului, care atunci când va fi gata îi va reprezenta pe toți românii din toate provinciile istorice și va fi un liant și un simbol al unității noastre naționale și al creștinismului ortodox apostolic de pe pământul României.
Acum, când ne mai despart doar trei ani până când vom marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), este fundamental pentru națiunea română să termine construirea acestui edificiu reprezentativ pentru creștinismul bimilenar românesc. Astfel, vom avea un monument închinat eroilor care s-au sacrificat pentru realizarea Marii Uniri, deoarece Catedrala Mântuirii Neamului este închinată și Înălțării Domnului, ziua când îi pomenim în Biserica noastră pe toți eroii neamului.
De aceea, cred cu tărie că acum construirea Catedralei Mântuirii Neamului se constituie în simbolul nostru național, care situează Bucureștiul pe harta capitalelor definite de repere simbolice creștine ale lumii civilizate de astăzi. Fără un astfel de reper, Bucureștiul nu va putea dăinui în mentalul colectiv românesc ca adevărata capitală a tuturor românilor. E important să luăm ca exemplu de la poporul american atașamentul față de valorile naționale. Mai ales să învățăm de la americani (care au construit în Washington, capitala lor, în secolul XX, Catedrala națională americană) cât de importantă este o catedrală națională în orașul București (capitala tuturor românilor), ca un simbol al unității și demnității naționale.
Din nefericire, în societatea de astăzi, aflată în plin proces de secularizare și globalizare, Biserica începe să fie văzută prin dezinformare mediatică doar ca un ONG social-filantropic. Nu se înțelege că scopul existenței Bisericii este mântuirea membrilor ei, și nu acela de a fi o instituție caritabilă, care are ca unic scop rezolvarea problemelor celor defavorizați de societatea consumistă.
Evident, una dintre laturile esențiale și fundamentale ale misiunii Bisericii în lume este de a-i ajuta pe cei aflați în nevoi, însă aceasta nu înseamnă că misiunea Bisericii se reduce doar la această activitate, ci în primul rând ea are ca scop mărturisirea cuvântului Evangheliei Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care duce la mântuire.
Astăzi mai mult ca oricând, cei care aleg să Îi slujească cu toată ființa lui Dumnezeu sunt adevărați mărturisitori ai credinței în timpul când oamenii trăiesc sub imperiul hedonismului și al căpătuielii, indiferent de consecințe. De aceea, în perspectiva iubirii de credință și neam, este foarte important să construim în inima Capitalei noastre o biserică reprezentativă pentru drumul parcurs către mântuire de poporul nostru în cei 2.000 de ani de când Sfântul Apostol Andrei ne-a adus darul cel mai de preț, Evanghelia Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote