Citand litanul
[quote]Multumesc pentru articol. A fost interesant iar autorul mi s-a parut un cautator sincer al adevarului. Trebuie sa recunosc ca am citit cam pe fuga articolul. Dar am sa-l reiau cu mai multa atentie.
Cred ca este corect sa ne decidem in ce credem: ori in nemurirea sufletului, ori in invierea mortilor. Nu se impaca amandoua. Am citit o carte a unui teolog (Petru Popovivi) care la un moment dat, incercand sa convinga asupra nemuririi sufletului, a facut o afirmatie neplacuta. Suna cam asa: "Ce se intampla cu omul dupa ce moare? Paradoxal, dar traieste!" Mi-am amintit imediat de ceea ce se spune in Geneza cap. 3: Dumnezeu spune: "daca veti manca din pomul cunostintei binelui si raului veti muri" iar diavolul spune "negresit nu veti muri". Acum noi ce credem? Murim sau nu murim? Sau murim partial?
In articolul pe care l-am primit, autorul scotea in evidenta teama fata de moarte pe care o avea Mantuitorul. Dar, de care moarte se temea? Biblia ne arata clar ca exista prima moarte si a doua moarte (ex:Apocalipsa cap 20:6). Exista o moarte care este o consecinta a pacatului. Traim intr-o lume pacatoasa unde totul se degradeaza, trupurile noastre imbatranesc si noi murim. Dar exista si o moarte care este pedeapsa pacatului. Va avea loc o inviere si "toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata a lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul pe care-l va fi facut cand traia in trup (2 Corinteni cap5:10). Si atunci fiecare va mosteni ori moartea vesnica, ori viata vesnica (pe care o primim prin jertfa Mantuitorului, care ne curata de pacatele noastre). In concluzie, Domnul nostru Iisus Hristos a murit pe cruce pentru ca asupra noastra "a doua moarte sa nu mai aiba nici o putere"(Apocalipasa cap 20). De prima moarte inca nu a scapat nimeni. Toti murim fara nici o deosebire.
Starea omului "in moarte" (ma refer la prima moarte, de care nu trebuie sa ne temem). Credinta in nemurirea sufletului nu are o baza Biblica. Pentru sustinerea acestei teorii se invoca pilda bogatului nemilstiv din Evanghelia dupa Luca cap.16. Se mai face referire la Apocalipsa cap 6:10 "Ei strigau cu glas tare si ziceau: "Pana cand, Stapane, Tu care esti Sfant si adevarat, zabovesti sa judeci si sa razbuni sangele nostru asupra locuitorilor pamantului?" Acest verset ma duce cu gandul la uciderea lui Abel de catre Cain. In Geneza 4:10: Dumnezeu a zis: "Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga din pamant la mine". Cred ca este clara simbolistica si nu este vorba despre vre-un mort-viu in nici unul din cazuri.
In Luca cap 23:43, Mantuitorul ii face o promisiune unui talhar:"Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai". Dar Domnul Iisus Hristos a inviat dupa trei zile si s-a inaltat dupa 40 de zile (Evanghlia dupa Ioan cap. 20:17 "Nu ma tinea" i-a zis Iisus, "caci inca nu m-am suit la Tatal Meu" . Daca admitem ce spune Biblia depre moarte, ca in ea nu avem nici stiinta, nici chibzuinta, nici cunoastere (Ecleziastul 9:10) nici vre-o alta stare de fiinta, atunci lucrurile se simplifica. Eu poate voi muri astazi. Ma voi trezi peste, sa zicem,peste 200 ani cand va reveni Mantuitorul si va avea loc invierea mortilor. Dar eu nu constientizez acest timp (conform Sfintei Scripturi). Eu stiu ca acum am murit si in clipa urmatoare ma aflu in fata Mantuitorului (chiar daca intre aceste momente au trecut zeci, sute sau chiar mii de ani). Eu cred ca talharul de pe cruce inca mai "doarme" dar el va sti doar ca s-a intalnit cu Domnul Iisus pe Golgota si apoi in rai. In Faptele Apostolilor cap 2:29 si 34 se arata ca patriarhul David este mort si nu s-a suit la cer.
Multi se "impiedica" de versetele din !Corinteni cap 15 (in special vers. 56: "Unde iti este biruinta, moarte? Unde iti este boldul, moarte?" Dar daca citim cu atentie, vedem ca sunt niste versete profetice, care urmeaza sa se implinesca. Sa fim atenti la versetul 54 care spune ca "ATUNCI CAND trupul acesta supus putrezirii se va imbraca in neputrezire si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, ATUNCI SE VA IMPLINI cuvantul care este scris: "Moartea a fost inghitita de biruinta. Unde iti este biruinta, moarte? Unde iti este boldul, moarte?" Dar pana atunci.... sa acceptam tot ce spune Scriptura. Sigur nu ne amageste. [/b]
Mda, cam asa cred si eu, insa nu stiu cum sa fac, pentru ca asta contrazice faptul ca sfintii sunt constienti cand ne rugam la ei si ne aud...si eu sunt ortodoxa...si nu as vrea sa renunt la ortodoxie pentru ca nici cu unele conceptii protestante nu sunt de acord, deci ce sa fac?Nu cred ca pot sa fiu ortodoxa pe jumatate, fara sa ma inchin la sfinti???...Tu, ce confesiune ai(daca din anumite motive vei decide sa nu-mi raspunzi, este ok, eram doar curioasa)?
|