Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
.... eu nu am identificat una care sa analizeze procesul de cunoastere subiect-cognitie-obiect.
|
Dacă nu ai identificat încă, te-ai gândit și că:
1) poate nu ai ajuns încă în starea de a o face
2) poate că nu asta e important în creștinism
3) poate că Dumnezeu nu voiește să îți dezvăluie "una"
4) poate e ceva, undeva, cu propriul tău sistem de investigare
5) poate procesul de cunoaștere al omului duhovnicesc e diferit de ceea ce îți imaginezi că ar putea fi
Florin, eu am întâlnit nenumărate texte care prezintă chestiuni forte subțiri legate de cunoaștere și persoana cunoscătoare, la creștini. Poate că duhul umilit, inima înfrântă și smerită ar fi un bun început. Inclusiv pentru problematica atât de atrăgătoare a cunoașterii...
P.S. După opinia mea, spiritualitatea orientală, în general, este receptată de europeni sub forma (sic!) unui fel de psihologie. Întîlnindu-se cu universul oriental, europeanul cade cel mai adesea în psihologism. Or, se pare, duhul orientalului și întreaga cultură de acolo nu este deloc psihologie, precum apare în mintea europeanului. Despre asta a scris mult (și bine), printre alții, Mircea Eliade.
Universalitatea budismului este mai mult o aspirație decât o realitate. Sunt curente de gândire și viețuire efectivă care, ca și o floare oarecare, se ofilesc o dată ce sunt smulse din pământul lor. Sau, mă rog, se dovedesc sterile....