Citat:
În prealabil postat de Florinvs
L-am citit, putem discuta la nesfarsit daca a fost sau nu buna masura secularizarii averilor manastirilor inchinate.
Insa totusi nu putem uita contributia majora a lui Alexandru Ioan Cuza la fondarea statului modern Romania , prin masurile pe care le-am amintit.
|
Vezi ce am scris si in mesajul de mai sus. In timpul lui Cuza statul era condus de fapt de amanta sa si camarila ei. Se spune ca ajunsese coruptia atat de mare ca puterile straine ajunsesera la concluzia ca romanii nu se pot guverna singuri. Pana la urma toate partidele politice s-au unit ca sa il inlature de la domnie.
Poate nu se stie, divanele tarii au vrut conducator strain, Cuza trebuia sa fie doar provizoriu, pana se aducea domnitorul strain.
De fapt cel care a sustinut secularizarea averilor manastiresti si alte reforme a fost Kogalniceanu, nu Cuza. Despre Cuza nu se stie daca a fost mason, dar Kogalniceanu e sigur ca a fost mason. Atunci cand s-a aflat la Parin a intrat in contact cu intelectualii francezi si probabil a luat ideile iluministe, era adeptul ideilor hegeliene. Pare ca nu avea prea multa treaba cu Biserica, poate era si impotriva ei.