Citat:
În prealabil postat de Ratacitorul
|
Se poate sa fie vorba de "biserica romano-papala". Sau de "biserica ortodoxa". Sau de altfel de biserica ori comunitate ecleziala schismatica.
Dar in niciun caz de Biserica Catolica. Pe catolici ii putem cunoaste dupa aceea ca vad in Papa pe urmasul lui Petru, pe care il cinstesc ca atare si pentru care se roaga la fiecare Liturghie.
Si, dimpotriva, dupa aceasta recunoastem ca cineva este acatolic: spune (si crede) ca Papa nu este Papa, spune (si crede) ca Sinodul Ecumenic nu este Sinodul Ecumenic. Ca nu urmasul lui Petru, ci altcineva ocupa locul respectiv.
Toate schismele, indiferent ca vorbim de cea ortodoxa, de cea protestanta etc se nasc si cresc in numele unei false traditii. Toti schismaticii, fara exceptie, reclama faptul ca Biserica pe care o numesc "oficiala" a deviat de la traditia careia ei singuri, schismaticii, sunt pastratori fideli. Orice creanga rupta din Maslinul lui Cristos acuza trunchiul ca a deviat. A inovat. A profesat invataturi noi. S-a abatut de la drumul "inaintasilor", "Bibliei" si "Sfintilor Parinti". In aceasta consta ingineria diavolului, adevaratul animator al oricarei schisme. In istoria indelungata a schismelor, de la cele despre care e vorba in Biblie (precum devierea iudeo-crestina) pana la schismele zilelor noastre, nu am auzit in viata mea de o schisma facuta in numele modernismului. Nu! Nicicand un schismatic nu arata ceea ce este, de fapt: un om care vrea si care asculta de impulsul de a rasturna ceva. Ci, dimpotriva, el pozeaza drept restaurationiast. El vrea sa bulverseze, clamand ca ca nu face altceva decat sa aseze la loc pe cele rasturnate.
Veti recunoaste aceeasi matrice in schisma stilista (o "schisma a schismei", din punctul meu de vedere). Stilistii nu-i acuza pe ortodocsi de la stanga, ci de la dreapta. Potrivit lor, BOR-ul a deviat, inovand calendarul. Nu ei, stilistii, ci BOR-ul nu asculta de "inaintasi", de "Sfintii Parinti", de "Sfintele Sinoade". De aici si pana la a-l acuza pe Daniel Ciobotea de erezie nu e decat un pas. Cum vreti ca un schismatic sa recunoasca "da, dom'le, eu sunt schismatic, eu am deviat, eu interpretez Biblia, Crezul, Sfintii Parinti, sinoadele, autoritatea vizibila potrivit unei hermeneutici care vine de la dracu gol!" ? Nu! Schismaticul va spune mereu: "Tu esti schismatic, ai deviat, tu interpretezi Biblia, etc, etc).
Prin urmare, pe cat sunt de "in comuniune" si "din interiorul" Bisericii Ortodoxe acesti stilisti despre care am adus vorba, pe atat sunt de "in comuniune" si "din interiorul" Bisericii Catolice acesti "romano-papali" care au realizat filmuletul citat.