Citat:
În prealabil postat de sophia
Pt. Mihailc, Allexa si eventual si Ovidiu
Vorbim aici despre bigotism, deci de depasirea unor limite.
Eu as vrea sa pun din nou aceeasi intrebare pe care am mai pus-o si nimeni nu are curajul sa raspunda la ea:
Sunteti casatoriti? Aveti copii? Aveti serviciu?
Cate ore din zi petreceti in biserica si respectiv acasa in rugaciune?
Cate zile pe an postiti?
Raspunsurile la aceste intrebari ne-ar ajuta sa definim bigotismul si mai ales sa-i invatam concret pe altii pe care tot ii criticam. Puterea exemplului si nu vorbe jignitoare.
Anumite lucruri nu trebuie uitate ci respectate.
Preotul nostru ne spune mereu acest lucru si ne cere sa respectam sanatatea noastra, casnicia, serviciul si pe semenii nostri.
Daca Florinv s-a referit la limita normalului eu vin si va intreb altceva:
1. La cate slujbe in saptamana trebuie sa participam? Caci in afara de duminica mai sunt si alte slujbe in biserica!
2. Cate ore trebuie sa stam in biserica? La noi se sta de exemplu si 6-7 ore. Plus mai este si drumul.
In afara de slujbe in biserica sunt multe de facut: parastase, rugaciuni, curat, impodobit brad/desfacut, slujbe speciale, spovedit, repetitii la strana etc.
3. La astea se mai adauga si timp de petrecut cu finii (tot de la Dumnezeu este) si rugaciuni acasa, citit carti ortodoxe si informat.
Nu mai vorbesc despre renuntari de ordin material care trebuie sa fie de comun acord, ca nu poti sa faci numai ce vrei tu intr-o familie.
|
Eu înțeleg bigotismul ca zelotism, de fapt, cădere de-a dreapta. NU are nimic de-a face cu atitudinea de care vorbeam, în care să avem în inimă dorul după Dumnezeu și, în consecință, după viața cu El (și cine are o asemenea atitudine, normal că preferă să meargă la o vecernie în loc de un spectacol, de exemplu. Dar ține de inimă, nu se poate impune din exterior.)
Nu sunt căsătorită, nu am copii, dar am și eu un finuț:), am serviciu. Postesc în posturile statornicite de Biserică. De rugat, pot spune că nu mă rog cât ar avea nevoie sufletul meu... nu stau cu orele la rugăciune, nu-ți închipui asta! Uneori reușesc să citesc rugăciunile de dimineață și de seară, alteori nu, după nevoie mai citesc acatistul vreunui Sfânt sau Paraclisul Maicii Domnului.
1. La biserică merg sâmbăta la vecernie și duminica la Sfânta Liturghie și la sărbătorile din timpul săptămânii, dacă reușesc să mă învoiesc de la serviciu. Uneori pot, alteori nu. Dar întotdeauna încerc:)
2. Sophia, totul cu inimă bună și cu înțelepciune. Nu ne obligă nimeni la nimic. Stai cât te lasă inima la biserică:) Eu personal cânt la strană și mai ajut la diverse - plec printre ultimii deci, dar nu pentru că sunt obligată, ci pentru că acolo e familia mea duhovnicească.
Nici eu nu locuiesc în localitatea unde merg la biserică, dar nu se compară cu distanțele mari care sunt în străinătate.
Nu sunt cu nimic împotrivă de a respecta sănătatea, căsnicia, serviciul, semenii. E foarte firesc!
Dar hai să-ți dau un exemplu: aveam de mers la un curs și inițial s-a anunțat că e sâmbătă și duminică. Eu deja îi spuneam părintelui meu că trebuie să mă duc ambele zile, deși nu îmi convenea ideea. Dânsul m-a îndemnat să mă rog la Maica Domnului, să nu cedez atât de repede. Și m-am rugat să aranjeze ea cumva lucrurile să fie bine. Ei, ce zici că acel curs a rămas doar sâmbătă și partea de duminică s-a reprogramat? Și așa am putut ajunge și eu la Sfânta Liturghie! Eu o văd ca pe lucrarea Maicii Domnului! Dar dacă nu m-aș fi rugat, aș mai fi văzut minunea? Despre asta vorbesc, să stăruim să căutăm Binele și Dumnezeu ne ajută!