Sfantul Ioan Gura de Aur spune:
" Nu pentru aceasta s-a facut noapte, ca sa petrecem si sa dormim toata noaptea, ci ca sa si priveghem, adica dupa ce ne odihnim, sa ne ascultam la miezul noptii, sa ne marturisim Domnului, caci atunci mai usor si mai curat este sufletul".
Scularea la miezul noptii cu trezire este primita lui Dumnezeu, caci noaptea nu este numai a trupului pentru somn ci, si a sufletlui pentru rugaciune.
Puternica este arma rugaciunii cu nepomenirea de rau a nimanui.Striga din suflet si cu parere de rau: "Am gresit Dumnezeule, iarta-ma!" si indata toate se dezleaga!
Daca nu ne rugam noi, in zadar se roaga altii pentru noi. Oare ne rugam noi neincetat pentru toata lumea? De ce cei rai nu se fac mai buni? Pentru ca nu aduc nimic de la ei. Tu insuti trebuie sa muncesti pentru tine, nu altii.
Domnul a spus: "Cand te rogi, intra in camera ta, incuie usa si te roaga in ascuns lui Dumnezeu". Dar se poate ca si cu usa incuiata, Dumnezeu sa nu te auda, pentru ca te rogi cu mandrie, sau pandind pe aproapele, ori cu slava desarta a gandului.
Eugaciunea sa o faci fara zgomot so fara aratare si slava, cu toata blandetea si zdrobirea inimii. Dumnezeu este nevazut si vrea ca si rugaciunea ta sa fie nevazuta si de nimeni auzita, atunci mare plata vei lua. Dumnezeu a poruncit ca nici urma de manie sa nu avem asupra aproapelui nostru. Deci de cata munca sunt vrednici cei ce bleastama si roaga pe Dumnezeu pentru pedeapsa aproapelui cu care suntem in vrajmasie?
Sa socoteasca cineva pacatele sale, numai intr-o zi, mai ales cand se afla in Biserica, pentru rugaciune.
Cine nu s-a lenevit stand pe scaun, cine nu s-a mandrit cazand in slava desarta, ori aratandu-se evlavios, ori cantand mai tare, ori stand de vorba cu cineva, sau graind de rau pe aproapele sau? Cine n-a privit in dreapata sau in stanga, fara sa mai aiba mintea si cugetul la Sfanta Jertfa care pentru el se face? Daca in Sfanta Biserica fiind, la atatea rele ne-am facut partasi, ce va fi cand vom iesi afara si de cate pacate suntem vrednici noi? A ierta greselile fratelui tau este cel mai usor lucru, caci nu cheltuiesti nici un ban, nu urci munti si nu cobori vai, nu ostenesti trupul cu nimic. E de ajuns sa ai vointa sa ierti fratele si toate pacatele ti s-au iertat! Cel putin la rugaciune cand stai, lasa mania si gandul de razbunare.
Bun lucru este postul, lacrimile, culcarea pe jos, dar daca va lipsi blandetea si smerenia, dragostea, nici un folos nu avem ca Domnul ne-a aratat cum sa ne ferim de pacate, a te departa de toata rautatea si a imbratisa smerita cugetare, precum si de a avea mila de cei ce se intristeaza, cand cineva te mahneste, te supara sau te ocareste, Dumnezeu te lasa, ca sa-ti vada rabdarea ta. Caci si Hristos a fost ocarat de oameni si s-a rugat pentru ei, ca sa nu le socoteasca pacatul lor.
Mare este intelepciunea omului care-si cunoaste pacatele si-si aduce aminte totdeauna de ele. Nimic nu vindeca greselile precum pomenirea cea necontenita cu parere de rau, caci L-am maniat pe Dumnezeu, sa o marturisim ca sa luam iertare.
Cum poti sa dobandesti iertare, daca nu ti-ai marturisit pacatele?
Niciodata nu este tarziu sa ne ridicam din pacat, sa luptam vitejeste si sa nu ne facem surzi la invataturile cele bune. Caci de vom patimi vreun rau si barbateste suferim, de toate patimile ne-am dezbracat, atunci ne-am ridicat.
Nimic nu este mai scump decat limba care multumeste lui Dumnezeu si la bine si la rau,caci nimic nu este mai prejos decat limba mucenicilor si deopotriva se incununeaza si una si alta.
Cea mai tare fapta inaintea lui Dumnezeu este a parasi pacatul si de a lucra faptele bune; a lasa calea pacatosilor si a lua calea dreptilor, a te pocai din inima so a ajunge de a sluji lui Dumnezeu, fierbinte.( din cartea " MANTUIREA PACATOSILOR" )
cu drag,icamilin
|