Acestea vi le-am grăit, ca întru Mine pace să aveți. În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea.
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duho...m-biruit-lumea
Experiența ne arată mult prea limpede că, odată ce noi creștinii începem să reducem scopul revelației dată nouă de Hristos și de Duhul Sfânt, încetăm treptat să mai fim atrași de Lumina care ni s-a arătat. Dacă e să ne păstrăm nădejdea mântuirii, trebuie să fim curajoși. Hristos a spus: "Îndrăzniți! Eu am biruit lumea!” (In 16, 33). Spunând aceste lucruri, El arată că a depășit lumea nu atât ca Dumnezeu, cât mai ales ca Om, fiindcă S-a făcut om cu adevărat. Viața autentic creștină este trăită în "duh și adevăr” (In 4,23), și ca atare ea poate fi continuată în tot locul și în toată vremea, întrucât poruncile dumnezeiești ale lui Hristos au un caracter absolut. Cu alte cuvinte, nu există și nu pot exista nicăieri pe pământ împrejurări care să facă cu neputință păzirea poruncilor. În esența ei veșnică, viața creștină e duh și adevăr dumnezeiesc, și de aceea ea transcende toate formele exterioare.
(Arhimandritul Sofronie, Rugăciunea-experiența Vieții Veșnice, Editura Deisis, Sibiu, 2001, p. 23)