Fiecare dintre noi are ceva de dăruit . . . !
Adevărata dăruire înseamnă o revărsare a iubirii tale. Atunci când dăruiești în acest fel, nu simți că ești sleit de puteri. De fapt, te simți energizat, pentru că iubirea pe care o dărui se întoarce la tine, prin recunoștința oamenilor pe care i-ai atins. Nu face greșeala de a crede că nu ai nici un dar de făcut. Fiecare dintre noi are ceva de dăruit. Darul tău aduce bucurie – ție și celorlalți. El te ajută să pășești înainte și să te exprimi pe tine însuți. El înlătură barierele separării, te ajută să te conectezi cu ceilalți și să le permiți celorlalți să afle cine ești tu cu adevărat.
Poți da numai ceea ce crezi că ai și poți primi numai ceea ce crezi că meriți. Dacă încerci să dai ceva ceea ce nu crezi că ai, ceilalți vor simți că darul tău nu este sincer și nu vor dori să-l accepte. Dacă încerci să primești ceea ce nu crezi că meriți, vei încărca darul cu atât de multe condiții, încât celorlalți le va fi imposibil să ți-l dea.
Astfel de încercări eșuate de a da și a primi pot fi epuizante din punct de vedere emoțional. De asemenea, ele îți pot slăbi încrederea în sine, în așa fel încât, atunci când pășești în următoarea experiență, te poți aștepta la un eșec. Este mai bine să o iei mai încet și să fii cinstit cu tine însuți. După aceea, poți fi cinstit și cu ceilalți.
Dacă nu crezi că ai darul, nu încerca să-l dai. Dacă nu crezi că meriți darul, nu încerca să-l primești. Așteaptă până când ești gata să dai darul și să-l primești – și vei avea o șansă mult mai mare de a reuși.
Poate credem că suntem generoși față de ceilalți – dar, atunci când ne displace faptul că ei nu și-au exprimat recunoștința, sau că nu ne-au făcut și ei daruri, trebuie să punem sub semnul întrebării propriile noastre motive. Am dat noi oare în mod necondiționat, sau am dat pentru a obține ceva în schimb? Ne-am simțit bine dăruind, sau am simțit că facem un sacrificiu?
Numai sinceritatea cu care răspundem la aceste întrebări ne poate spune dacă darul nostru a fost sau nu autentic. Dacă a fost, nu vom regreta. Dacă regretăm, e mai mult ca sigur că darul nu a fost dat cu inima deschisă.
Paul Ferrini