View Single Post
Vechi 15.01.2016, 19:05:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

- Având un prieten sau o prietenă pentru care Biserica și tot ce ține de viața duhovnicească nu-l interesează, cum ar fi de dorit să lucrezi cu el?
- Eu cred că prin „teatru”, faci teatru cu el. Îl atragi în diverse conjuncturi și faci ca un scenariu cu el. Nu știu ce exemplu să dau, dar cred că este un aspect prea particular. De exemplu, poți să-i spui că ai visat noaptea trecută că mâncai varză. La următoarea întâlnire îi spui că mâncai varză-salată verde și tot așa. „Dar ce-i cu atâtea vise?” „Nu știu ce-i cu atâtea vise, dar mă duc să mă spovedesc să-mi spună părintele ce-i cu visele astea.” Și apoi te duci la spovedit ca să nu minți de data aceasta și-i spui că ai fost la spovedit. „Ei, ce ți-a spus duhovnicul?” „Mi-a spus că aceste vise le am pentru că tu nu postești.” În momentul acela se creează o discuție despre post, la care se răspunde că dacă postești, o să slăbești și nu mai arăți bine. „Mai bine să nu postești.” „Dar ce fac cu visele?” și așa mai departe. Deci, totul este să se creeze discuție, pentru că nu poți să-i spui: „Postește!” Dacă îi spui așa, îi poruncești și apoi n-o să postească niciodată.
Îi spui: „Uite, am auzit că Mihai Eminescu postea”. Așa scria duhovnicul lui în ziua de 8 noiembrie într-un Minei care se află la mănăstirea Neamț, că după ce a postit s-a spovedit și și-a exprimat dorința să-i cânte maicile de la Văratec Lumină lină și să fie îngropat pe malul mării”. Când el te aude așa, își pune problema; încet, încet își pune problema. Este o modalitate, însă dacă te iubește, cedează imediat și postește. Cum să nu postească, că altfel te duci la pizza, tu pizza de post, el cu carne, te duci la cofetărie, tu ceri prăjitură de post, el de dulce. Încet, încet se lucrează. Este o lucrare foarte puternică de schimbare a omului, nu este așa simplu. Oamenii nu se schimbă imediat, sunt crescuți într-o anumită mentalitate, cine știe ce a fost în familia lor și așa mai departe.
(Părintele Nicolae Tănase )