View Single Post
  #2  
Vechi 16.01.2016, 20:12:46
TINERI PENTRU ROMANIA's Avatar
TINERI PENTRU ROMANIA TINERI PENTRU ROMANIA is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.08.2010
Locație: Mai multe localități
Religia: Ortodox
Mesaje: 514
Implicit

DATORIA

-I-

Voința e un instrument extrem de important. Ce se poate realiza cu ajutorul voinței? Binele, adică ce trebuie făcut, datoria.

Să-ți faci datoria… Poate fi ceva mai frumos, mai nobil? Expresia sună grav. E imposibil s-o explici fără s-o asociezi cu dârzenia, curajul și eroismul.

-II-

Definirea datoriei e dificilă. Avem sentimentul datoriei în noi și ne-ar fi greu să-l descriem. Spunând, așa cum am învățat, că datoria e „ce ne obligă legea și conștiința să facem” și „un îndemn categoric al rațiunii, un principiu de acțiune bazat pe legea morală” spunem de fapt ceea ce cuvântul „datorie” exprimă singur clar și puternic.

Ideea de datorie e înnăscută în om. E la fel de firească, la fel de ancorată în el ca sentimentul iubirii. Omul bun, omul de caracter e gata întotdeauna să-și facă datoria.

-III-

E adevărat că în multe situații e mai ușor să-ți faci datoria decât s-o cunoști. Trebuie deci să învățăm să ne descoperim datoria. Datoria ne e dictată în parte de legi, în parte de rațiune și de conștiință. Îndatoririle pe care legea le impune sunt îndatoriri elementare, esențiale, acelea a căror îndeplinire e necesară existenței societății.

Să nu ucizi! Să nu furi! Copil, cinstește-i și respectă-i pe părinții tăi! Soț, fii credincios soției și ajut-o! Tată, hrănește-ți, întreține-ți și educă-ți copiii! Astfel sună regulile de comportament pe care le găsim în legi. Să ne conformăm lor înseamnă să dăm dovadă de onestitate.

Morala impune îndatoriri mai numeroase, mai înalte care nu se află în legi. Ele nu sunt scrise, codificate ca obligațiile legale și nici nu au cum să fie. Totuși se pot formula niște reguli morale. Există un cod al datoriei limpede, precis ale cărui precepte trebuie să le avem mereu prezente în minte pentru a ne călăuzi comportamentul fără ezitări, fără prea multe deliberări cu noi înșine. În cazurile excepționale, care cer o analiză rațională atentă și un examen de conștiință, e bine să ne conformăm regulilor general admise dinainte și imuabil păstrate. Aceste reguli au reieșit din examinarea îndatoririlor specifice omului, s-au verificat în timp și sunt baza morală a vieții. Ele trebuie să fie comune unui întreg Popor, dacă acesta vrea să joace un rol în istorie și să aibă un destin demn.

-IV-

Piedicile în calea îndeplinirii datoriei sunt în principal interesul personal împins până la egoism, sentimentele, pasiunile, lenea și lașitatea.

Interesul e dușmanul cel mai periculos al datoriei. Trebuie să evităm ca el să ne determine hotărârile. Asta nu înseamnă că interesul trebuie interzis ca mobil al faptelor noastre. Ar fi absurd și imposibil. E firesc, e necesar, e legitim să ne preocupăm de interesul nostru. Dar urmărirea exclusivă a interesului propriu nu poate deveni o regulă. Morala interesului e periculoasă pentru Națiunile care o acceptă. Binele nu poate exista fără o morală a datoriei.

Interesul trebuie subordonat datoriei. Nu poți lucra cu folos pentru tine când nu te gândești decât la tine. Nu vei fi mai fericit neglijându-ți datoria sau sustrăgându-te ei. Omul înțelept, virtuos nu se lasă dominat de egoism. El își face datoria fără ezitare.

Sentimentele și pasiunele trebuie să fie și ele subordonate datoriei. Sentimentele, chiar cele mai generoase, nu pot fi îndrumătoare sigure, ele trebuie controlate de rațiune. Pasiunea trebuie de asemenea controlată de rațiune. Această mișcare a sufletului, adesea violentă și irațională, se poate opune obligațiilor noastre morale.

Omul de caracter e stăpânul pasiunilor sale. Omul slab e jucăria lor. Acesta renunță la datorie pentru pasiune și ajunge astfel la degradare morală și la catastrofă materială. Să luăm două cazuri ca exemplu. Cercetați ce i-a îndemnat la infamie pe bărbatul care și-a părăsit Familia ca să trăiască cu vreo femeie ușuratică sau pe politicianul care și-a trădat Țara. Veți descoperi cu siguranță că ambii s-au lăsat pradă unor pasiuni josnice uitând de înțelepciune, de prudență sau de datorie.

Acela care alege pasiunea în locul datoriei își primește pedeapsa într-un fel sau altul. Dar nu din cauza pedepsei sigure, inevitabile, se impune să avem un altfel de comportament. Trebuie să ne facem datoria pentru că doar așa ne va fi bine cu adevărat. Nici un alt argument nu e egal sau superior acestuia.

Lenea, lașitatea nu sunt obstacole de neglijat în calea îndeplinirii datoriei. Să-ți faci datoria, o datorie pozitivă, cere de cele mai multe ori acțiune, activitate, riscuri. Efortul pentru îndeplinirea datorei îi deranjează pe apatici și pe fricoși. De ce să te obosești acționând când poți să te odihnești? De ce să riști? Să nu faci nimic e atât de ușor și de plăcut! Dacă voința nu luptă, nu se impune, lenea, lașitatea înving, iar datoria sucombă.

Omul de caracter nu cunoaște lenea, sau frica. El ar roși, dacă nu și-ar face datoria chiar și în cele mai mărunte lucruri. Un act de lașitate din partea lui ar fi de neconceput. Lașitatea înjosește. Și totuși lașitatea se întâlnește destul de des. Poate că din cauza lașității nu ne facem de cele mai multe ori datoria. Dacă îndeplinirea datoriei presupune în unele cazuri pericole, acesta nu e un motiv pentru a da înapoi, dimpotrivă. Tebuie să ne facem datoria hotărât, curajos, orice ar însemna asta pentru noi. Pericolele dau noblețe faptelor noastre.

-V-

Legea datoriei e imperioasă. Respectarea ei indiferent de consecințe e obligatorie. „Să ne facem datoria și zeii ne vor ajuta”, spuneau spartanii. Da, să ne facem datoria mereu, orice ar fi! E o obligație morală ineluctabilă, dacă ne dorim binele ca persoane și ca Popor. Orice s-ar spune cel care se achită de îndatoririle sale primește de la viață mai mult decât pot pretinde alții. Dumnezeu face întotdeauna dreptate.

Datoria pe care rațiunea o dictează și pe care voința o pune în practică dă liniște conștiinței. E ceva sufletesc neatins de influențe extrioare. În practică datoria se umanizează, se diversifică, se pliază în funcție de feluritele condiții ale existenței noastre dând naștere îndatoririlor. Îndatoririle se împart și se subîmpart într-o infinitate de obligații după diversele manifestări ale vieții personale sau ale vieții publice. Acest aspect al existenței noastre indică două feluri de îndatoriri, îndatoririle omului și îndatoririle cetățeanului.


-VI-

Îndatoririle omului privit ca persoană sunt obligații pe care le are față de el însuși, față de Familie și față de ceilalți oameni. Adesea aceste trei categorii de îndatoriri se îmbină și se amestecă și doar nevoia de a le explica obligă la diferențierea lor constantă și la analiza lor separată. De altfel trebuie să ne îndeplinim aproape întotdeauna îndatoririle în același timp. Când ele nu se contracarează, nu se stânjenesc unele pe altele, e ușor. Dar de câte ori nu suntem confruntați cu obligații contradictorii, cu îndatoriri opuse!

Dacă ne-am putea ierarhiza îndatoririle ne-ar fi mai ușor să luăm decizii când rațiunea și conștiința ezită. Nimeni nu a reușit până acum să impună o ordine, o subordonare a îndatoririlor. Sunt prea multe elememte umane care nu pot fi clasificate și calculate. Totuși bunul simț, logica și inima ne arată care ne sunt principalele îndatoriri.

Datoria față de Patrie, care e întotdeuna prima, le pune în anumite situații în umbră pe toate celelalte. Îndatoririle față de Familie însele, dintre cele mai sfinte și dintre cele mai dragi, sunt eclipsate când Patria e în pericol. În astfel de momente tragice datoria e unică și indiscutabilă. România agresată, amenințată în ființa sa, în libertatea sa, e în drept să ceară copiilor ei întreaga lor energie, sângele lor, gândurile lor chiar. Nimic nu mai contează atunci în afară de ea. Salvarea ei devine principala prioritate. Apărarea Patriei e legea supremă.

-VII-

În timpuri normale conflictele dintre obligațiile noastre morale sunt dese și nu există o regulă pentru evitarea lor. Putem spune doar că îndatoririle noastre față de cei care ne sunt cei mai apropiați sunt în general cele mai presante, cele care trec înaintea altora. Datorăm membrilor Familiei noastre, conaționalilor noștri mai mult decât oricui altcuiva.

Ceea ce-i trebuie unei Națiuni sunt oameni raționali, hotărâți, curajoși, care trec prin viață cu capul sus, mândri, avându-și datoria drept călăuză. Prietene, pregătește-te să fii omul de care România are atâta nevoie! Fă-ți datoria!

Dordea Cosmin
__________________
AMOR PATRIAE NOSTRA LEX!
Reply With Quote