Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Ati observat foarte bine: avem aici o deosebire intre primii nostri parinti si noi. Nu numai ca ei aveau vederea directa a lui Dumnezeu, dar le lipsea aplecarea spre rau, concupiscenta, care ne face pe noi sa alegem mai usor raul decat binele.
|
Da, si nu prea. Faptul ca au incalcat singura interdictie data de Dumnezeu, pacatuind pe mai multe planuri, arata ca aveau o predilectie spre rau, inainte de a manca marul.
Citat:
In anii cautarilor am cercetat si Vedele, si scrierile lui Confucius. Vreme de doi ani si jumatate am fost student la scoala de yoga a lui Gregorian Bivolaru. Am facut mai mult decat sa citesc oblic: am studiat diferite doctrine si practici (pseudo)spirituale.
|
Totusi, ati crescut intr-o familie crestina, iar credinta in care un copil este crescut va avea intotdeauna intaietate inaintea unor religii straine, din alte culturi.
Citat:
Acuma, in ceea ce ii priveste pe amerindienii de la anul 1000, despre care vorbiti in final de citat. Ei nu au putut sa Il cunoasca (in sens crestin) pe Cristos fiindca nu au putut, nu fiindca nu au vrut. Ei fac parte dintre cei despre care Apostolul spune ca "au Legea in inima lor". Daca au avut o viata sanatoasa potrivit moralei naturale, adica acelei legi sadite in inima omului, ei nu cunosc damnarea perpetua.
|
Pai tocmai ceea ce spuneti confirma ca nu neaparat apartenenta religoasa conteaza, ci respectarea unei vieti morale. Daca Iisus Hristos este Adevarul, atunci un om care uraste minciuna si iubeste si se straduieste sa fie sincer in raport cu sine si ceilalti inseamna ca il iubeste pe Hristos.
Citat:
Nimeni nu face pacate fiindca vrea sa fie osandit. Un criminal, un fur, un curvar, un lenes ori un betiv nu alege crima sa, hotia sa, curvia sa, puturosenia sa ori betia sa cu scopul de a fi osandit. Putini sunt cei care il ispitesc pe Dumnezeu, gandind "omor, fur, curvasaresc ori imi beau mintile acuma, dar am sa ma spovedesc, obligandu-L pe Dumnezeu sa ma ierte". Asemenea pacate contra Spiritului Sfant se stie unde duc. Nu! De obicei cand facem un pacat ne gasim justificari, astfel incat nici nu ne pare pacat. "Nu, nu veti muri!" le-a spus Sarpele primilor oameni, iar mica lui strategie tine perfect si acum.
|
Nu cred ca trebuie sa punem problema astfel. Ci asa: nimeni nu face o alegere sperand sa fie cea gresita, ci cea corecta, care ii va aduce binele. Daca aceasta alegere este defapt un pacat, asta-i alta discutie.