Subiect: secte
View Single Post
Vechi 17.02.2008, 01:31:40
ancah
Guest

Implicit

Poti gasi totul pe net. De aceea mai degraba iti enumar cativa autori de la care ai ceva de invatat, in afara Sf. Ioan Gura de Aur:
Sf. Vasile cel Mare, de la care avem Sf. Liturghie (o poti citi pe net, ca sa vezi ce rugaciuni are), precum si "Omilii si cuvantari" despre post, botez, si multe altele.
Sf.Maxim Marturisitorul a scris printre altele Omilii la Facerea. Vezi si Vol.3 din Filocalia.

As vrea sa scriu foarte pe scurt despre intalnirea Sf. Efrem Sirul cu Sf. Vasile cel Mare.
"Parinte preacinstite, un dar cer de la prea sfintia ta sa mi se dea mie, si aceasta binevoieste prin lucrarea lui Dumnezeu sa mi se daruiasca". Iar marele Vasile a zis catre dansul: "Porunceste parinte, cele ce doresti ca mult iti sunt dator si mai ales pentru osteneala venirii tale catre mine". Cinstitul Efrem a zis lui: "Stiu parinte sfinte, ca ori cate vei cere de la Dumnezeu, iti va da tie, ca unui adevarat si credincios rob al Lui. Si voiesc sa rog pe Dumnezeu, sa imi porunceasca mie sa graiesc greceste". Iara Sf. Vasile a zis catre dansul: "Mai presus de puterea noastra ai cerut. Dar de vreme ce cu credinta ai cerut, faca-se tie, precum ai crezut. Deci vino parinte prea cinstite, si al pustiei povatuitoare, sa ne rugam Domnului amandoi, ca puternic este sa faca voia ta. Ca scris este: "Voia celor ce se tem de dansul o va face, si rugaciunea lor o va auzi, si ii va mantui pe dansii". Si dupa ce au facut ei rugaciune indelung, s-au sculat, si-a zis catre dansul marele Vasile:" Pentru ce parinte Efreme, nu primesti hirotonia preotiei, ca se cuvine tie fiind vrednic?" si a zis lui prin talmaci: "Fiindca sunt pacatos stapane". a raspuns lui sfantul: "O, de as avea eu pacatele tale" Si a zis lui iarasi sfantul parintele nostru: "Sa facem metanie". Si stand ei la pamant cu fata in jos, marele ierarh si-a pus mana sa peste cuviosul Efrem, si a facut rugaciunea diaconului, si i-a zis lui: "Porunceste, acum sa ne ridicam". Si limpezindu-se limba lui indata a zis Sfantul Efrem in limba greaca:
"Mantuieste, miluieste, ridica-ne si ne pazeste pe noi Dumnezeule cu darul Tau". Si s-a plinit cuvantul cel scris: "Atunci va sari schiopul ca cerbul si limpede va fi limba gangavilor". Si graind el numaidecat din ceasul acela greceste toate, a slavit pe Dumnezeu cel atotputernic, si care asculta glasul rugaciunii celor ce se tem de El, si face voia robilor Lui celor credincisi. "
Reply With Quote