View Single Post
Vechi 23.01.2016, 21:45:26
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Visele din timpul nopții

O tu pierzătorul cel mai rău și dușmanul sufletelor omenești, care născocești orice fărădelege, degeaba mă tulburi neîncetat cu visele din timpul nopții: ba cu cele pline de tristețe, ba cu cele pline de bucurie! Sau crezi că prin ele ademenești sufletul meu și îl determini să fie atent la ele, de parcă ar fi drepte? Piei, ticălosule, piei de la mine împreună cu vicleșugurile tale! Hristos este Mântuitorul meu. El este pentru mine lumina și veselia, lauda și slava și ajutorul nebiruit și zidul cel mai tare împotriva ta. Niciodată nu mă vei face - și spun aceasta nădăjduind în Hristos! - să iau în seamă fandoselile tale de parcă ar fi adevărate. Chiar de la început te-am aflat că tu ești zavistnicul vieții mele, povățuitorul pocit și șarpele urzitor de rele și tot ceea ce e al tău nu e nimic altceva decât o înșelăciune care îndepărtează de Dumnezeu și conduce în iad, chiar dacă uneori tu ai arăta ceva drept. Căci doar nu pentru folosul sufletului apari tu și uneori arăți în vis ceva drept. Așa cum pescarul aruncă undița nu fără gânduri ascunse, cu momeală, așa și tu te străduiești prin acestea să atragi sufletul către marea vrajă și să-l supui cârmuirii tale celei distrugătoare ca astfel să-l înalți în mândrie și să-l bagi cu forța în prăpastia trufiei cea iubită de tine. Sau, arătându-i pe ucigătorii de Hristos că se află în lumină împreună cu Moise, iar pe Hristos împreună cu ucenicii Lui în întunericul adânc, vrei să îl convingi să se unească cu ucigătorii lui Hristos, așa cum ai convins printr-o astfel de vedenie un oarecare călugăr să renunțe la dreapta credință și să primească necredința jidovească, cea urâtă de Dumnezeu.
(Sfântul Maxim Grecul )