Ca metodă, tot blândețea rămâne cea mai bună pentru că, folosind asprimea, copilul te ascultă de frică și prinde numai în „piele” învățătura ta. Dar, dacă te porți blând cu el: „Copilul tatii, copilul mamei, uite așa…” Cu alte cuvinte, copiii mei să mă asculte și după moartea mea, pentru că le rămân: „Uite, Doamne, ce spuneau mama și tata!”. Dar, dacă te-ai purtat aspru cu el, a miorlăit, l-a durut și nu te ascultă. Deci, ca metodă, tot blândețea. Dar, asta nu înseamnă să nu le împletim, ci să fie și un pic de asprime, pentru că el dorește să împlinească numai ce vrea el, nu ceea ce trebuie. Dar, foarte important este să-i dai exemplu de viață. Pentru că el știe să vorbească, nu l-ai învățat tu să vorbească, dar te-a auzit pe tine vorbind în casă și a învățat și el. Și-ți învață și faptele tale. Deci să fii exemplu, acesta este cel mai mare lucru! Mai întâi, trebuie să fim cu dibăcie. Să încercăm să-L prezentăm accesibil în povestiri pe Dumnezeu conștiinței lor. Să înceapă să se închine.
Eram elev la școala primară, clasa I, unde am luat premiu și mi-au pus coroniță pe cap. Cu ocazia aceasta, am memorat o poezie pe care o învățasem de la o soră de-a mea mai mare: „Floricică frumușică, cine-ți dete viață oare/ Și culori strălucitoare?/ Cel ce-ți dete ție, tot El îmi dete și mie,/ El e Tatăl tău și-al meu/ Și se cheamă Dumnezeu!”. Eu o întrebam pe mama, când dădea oaia din picior înainte de culcare: „De ce dă din picior?”. Iar mama-mi zicea: 1Se-nchină, mamă…!”. Va să zică, eu de ce să nu mă-nchin?!
(Părintele Arsenie Papacioc )