Sophia: cărțile lui Bunge nu sunt pentru monahi, cel mult despre un anumit tip de monahism, asemănător dar și foarte diferit de ceea ce înseamnă astăzi viețuire monahală.
Spre deosebire de cărțile anterioare despre Evagrie, cristalizate în jurul unor teme decupate dintr-un amplu întreg, lucrarea tradusă recent în limba română prezintă cupola spiritualității evagriene, învățătura despre rugăciune.
Mai mult decât atât, cartea conține informații valoroase despre alți părinți mari ai pustiei egiptene și analizează tulburări teologice deloc străine de patologiile credinței contemporane, cum este disputa antropomorfistă.
Ca să nu mai zic de traducerea în premieră a mult discutatelor epistole atribuite lui Antonie cel Mare.
Eu recomand titluri pe care le consider valoroase în cunoștință de cauză. Dacă doriți să citiți altceva, urmați-vă liniștiți dorința.
Cât despre cartea dedicată sfinților Grigorie și Teosevia, nu am acum informații închegate despre apariția ediției princeps, iar atunci când o să le am vi le împărtășesc. Nici nu mi-am imaginat că o să intereseze pe cineva atât de tare ediția franceză.
Însă să nu vă faceți iluzii: nu e o biografie romanțată a celor doi sfinți. Conține informații aride, neprietenoase atât pentru amatorii de telenovele pietiste cât și pentru fanii creștinismului decorativ.
Din cât am putut să aflu despre ea până acum, știu că va da peste nas deopotrivă cuplurilor de călugăroși gnosticizanți Vanish și adepților spiritualismelor light.
Last edited by Mihailc; 26.01.2016 at 14:13:20.
|