View Single Post
  #245  
Vechi 05.02.2016, 01:17:51
Dr. Victor Ardeleanu's Avatar
Dr. Victor Ardeleanu Dr. Victor Ardeleanu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 31.05.2015
Religia: Ortodox
Mesaje: 106
Implicit Vă mulțumesc... și eu la fel.

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Si totusi, in postarile colegului nostru eu am gasit si ceva folositor. Mi-a atras atentia faptul ca a insistat asupra unor manifestari bolnavicioase ale unor crestini care, punind in paranteza taina pocaintei, se pare ca au alergat spre solutii mai degraba magice...
Daca dl. doctor ar cerceta aceste fenomene maladive iar nu sfintenia Parintelui Arsenie, m-as bucura si poate m-as alatura. Subiectul ma intereseaza foarte mult deoarece si eu ma tem sa nu cad in astfel de extreme care mi se par nesanatoase.
Dealtfel, in cea mai mare parte a criticii mele fata de "fenomenul Arsenie Boca", m-am referit in trecut nu la persoana Parintelui (pe care nu am caderea sa o judec) ci la manifestarile unui curios fenomen psiho-social care s-au amplificat la noi in ultimii ani.
Mihaela a facut la randul ei cateva precizari in sensul asta si mi s-au parut binevenite.

Dar nu stiu cum sa facem ca sa nu mai amestecam borcanele! Presupun ca suntem mai multi cei care nu pricepem prea bine ce hram poarta evlavia populara (de e fireasca ori ba, adica efect al unei manipulari care se foloseste de multele neajunsuri sufletesti ale credinciosilor), cat este binecuvantat in toate acestea si cat se trage de la serioase si mari neintelegeri ale Ortodoxiei.
De ce sa deplasam nemultumirea ori mirarea noastra asupra Parintelui pentru aceste manifestari dubioase ale multimii de credinciosi? Cred ca motivele lor sunt altele si ar trebui cautate mai intai acolo unde Parintele s-a ferit sa arate prea mult...

Asadar, sa separam persoana Parintelui de manifestarile unora fata de aceasta - am propus in trecut si repet si azi rugamintea.
Exact aceasta este și dorința mea și, după cum declară, și a autorilor acelui studiu de aici:
https://888adevarul8despre8arseniebo...tilor-parinti/
numit + Grozăviile neasemănate de la Drăgănescu și viața Părintelui Arsenie Boca în lumina Sfinților Părinți.
Ei declară că scopul lor nu este combaterea Părintelui Arsenie Boca, ci a fenomenului de înșelare, care azi a căpătat ca stindard mișcarea de la Prislop, cu toate componentele ei exagerate, de care sunt convins că nici dvs. nici domnul Ovidiu (și nici o parte din cei ce îl admiră pe Părintele Arsenie Boca) nu sunteți de acord.
Și nu numai că declară, dar din câte am putut eu citi (nu am putut parcurge cap-coadă tot studiul) autorii au ca un fel de laitmotiv tocmai fenomenul de înșelare (și populară, și mai subtilă) în contextul de azi.
În privința a nu încurca borcanele... este mai dificil, trebuie să ajungem la nepătimire. Dacă dumneavoastră reușiți, vă puteți folosi culegând ca o albină doar informațiile pozitive, iar ce este rău să lăsați deoparte.
Iată ce scriu ei, înainte de cuprins, arătând că și ei au aceeași intenție, de a nu urâ persoana, ci păcatele și învățăturile mincinoase:
Citat:
În prealabil postat de 888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com
Cu mila lui Dumnezeu, am adunat aici o sinteză despre pictura de la Drăgănescu și autorul ei. Este o versiune nefinisată (beta) necesară pentru a afla adevărul în această problemă atât de controversată și frământată. Dacă ne va ajuta Domnul nostru Iisus Hristos, în timp, o să o corectăm.

Puteți să o descărcați de aici:

Grozaviile neasemanate de la Draganescu si viata Parintelui Arsenie Boca in lumina Sfintilor Parinti – v 09

Ne cerem iertare dacă s-au strecurat greșeli de orice fel sau dacă v-am supărat cu ceva în această sinteză din Sfânta Tradiție despre înșelare. Cazul Părintelui Arsenie Boca este unul aparte. El furnizează un fir roșu de urmărit pentru a ne învăța cum să ne ferim de căderi în viața duhovnicească, deoarece acestea sunt foarte subtile și pot mima Mântuirea.

Dorința noastră nu a fost numai de a ne lămuri despre realitatea de la Prislop (deși apare ca un refren întrebarea dacă Părintelui Arsenie Boca este sau nu model de sfințenie, totuși este o problemă secundară), ci cum să lucrăm pocăința… azi. Ne-am străduit să descoperim în contextul atât de sofisticat de acum cum să aplicăm gândirea Sfinților Părinți la problemele ce ne frământă: căderea de-a dreapta, misiunea în Biserică fără a pierde pocăința, ispitele ce apar între ucenițe și duhovnici, cum putem să personalizăm original frumusețea Bisericii fără a pierde legătura cu Ea, până unde pot imita demonii Ortodoxia și Ortopraxia, firul subțire dintre falsa și adevărata smerenie, infailibilitatea Sfântului Sinod, a mulțimilor, a mărturisitorilor și a omului, ce poate fi considerat autoritate reală (nu numai oficială) în aflarea adevărului și a voii lui Dumnezeu, cum să aflăm care este voia lui Dumnezeu concretă cu noi, cum putem pecetlui neșters mintea noastră cu Sfânta Cruce, ca să-I urmăm lui Hristos, rugăciunea fără amăgire, rolul împreunării trupești, al curăției, al fecioriei și al nașterii de prunci în Sfânta Cununie, abisurile nevăzute ale planificării familiale care ne poate include în teritoriul ei fără să o știm, până unde pot merge minunile drăcești, rolul real al suferinței și plăcerii în existență, simțirea și înțelepciunea, dobândirea harului prin vederea cumplitei noastre păcătoșenii.

În fine, de fapt acest studiu este o năzuință a aduna cuvinte adânci, reale, actuale și foarte necesare azi, într-o lume fără repere, care să ne învețe ce să facem la modul cel mai concret, personalizat la viața fiecăruia dintre noi, pentru a ne mântui.

Viața și învățăturile Părintelui Arsenie Boca sunt numai un pretext palpitant de a concretiza cele spuse mai jos, pentru a nu rămâne doar un studiu științific anost și pentru a vedea prin exemplu real și viu că aceste probleme nu sunt numai teoretice, ci afectează viața unui om, chiar cu nume mare, până la moarte, putând, dacă nu este atent, să-i pericliteze chiar și mântuirea.

Vă dorim să aflați Adevărul, să-i slujiți Lui, să vă dați viața pentru El, clipă de clipă.

În adevăr se află înțelepciunea, iar înțelepciunea este unirea cu Dumnezeu în care nu mai este nici un interval.

Marți, 12 ianuarie 2016

Sf. Mc. Tatiana; Sf. mucenic Petru Avesalonitul; Sf. Mc. Mertie; Sf. opt mucenici de la Niceea; Sf. Mc. Eutasia; Cuviosul Ilie, făcătorul de minuni; Sf. mucenic Teodor al Evhaitelor; Cuvioasa Teodosia cea din Alexandria; Sf. Sava al Serbiei.

Anul mântuirii 2016
__________________
Efeseni 5:9 Pentru că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr.10 Încercând ce este bineplăcut Domnului.11 Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față.