View Single Post
Vechi 05.02.2016, 04:48:43
Dr. Victor Ardeleanu's Avatar
Dr. Victor Ardeleanu Dr. Victor Ardeleanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Religia: Ortodox
Implicit Despre scrisorile Părintelui Cleopa către Părintele Arsenie Boca

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nu știu despre ce izolare vorbiți! Părintele Arsenie Boca fost mereu sub lupa securiștilor, a fost mutat cu domiciliu forțat la București, a gustat și din viața de închisoare. Nu prea a avut liberate în ceea ce privește deplasările, asta nu înseamnă că nu a avut legături cu păriniți contemporani. Tot scris stau câteva mărturii sub forma unor scrisori care demonstrază că părintele Arsenie avea o legătură cu părintele Cleopa. Din aceste scrisori reiese că părintele Arsenie trimitea frați de mănăstire sau călugări la Sihăstria.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...te-spirituale/
[...]
Sfinția sa a fost căutat de foarte mulți oameni, unii dintre ei astăzi preoți, călugări sau mai mari ai bisericii. Dar nici unul dintre ei nu se poate pune în postura de fost ucenic. Aș aminti câteva nume: IPS Antonie Plămădeală, IPS Laurențiu Streza, PS Daniil Stoenescu, Arhim. Teofil Părăian... Și aș putea continua, dar să evităm exagerările, nu-i așa? :)
Este știut că Părintele Arsenie nu a căutat să se zidească printr-un părinte duhovnicesc, în-tru Hristos. Care este lauda lui? Lauda lui Hristos este Tatăl, zice: „Eu de la Mine nu am gră-it; ci Tatăl cela ce M-a trimes pe Mine, Acela poruncă Mi-a dat, ce voi zice și ce voi grăi” (Ioan 12, 49); și în alt loc: „Eu slava care Mi-ai dat-o Mie, am dat-o lor ca să fie una, precum Noi una suntem; Eu întru ei și Tu întru Mine, ca să fie ei desăvârșit întru una și ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimes” (Ioan 17, 22-23). Cine este Părintele său duhovnicesc? Mitropolitul Nicolae Bălan când a văzut că avea talent la caricaturi, la trimes la școală, la trimes în Sfântul Munte Athos și văzându-l că are priză la popor l-a hirotonit și avansat. Apoi tot el la dus la Mănăstirea Prislop și tot el la chemat de acolo. Atunci, din păcate, Părintele Arsenie, (cred) nu a făcut ascultare și de aici i-a venit căderea, el l-a rugat pe Mitropolit să-l lase în continua-re la Prislop . Atunci neascultându-l nici pe Părintele Dumitru Stăniloae, care dorea ca la Prislop împreună cu Părinții Dometie și Antonie Plămădeală să lucreze la Filocalie, o intro-duce pe Julieta cu care avea legătură de la Sâmbăta de Sus și îi determină pe aceștia să plece. Într-un an o face stareță pe aceasta și apoi vin problemele. Acest Părinte al său, Mitropolitul Nicolae Bălan, se spovedea la Părintele Cleopa și (cred) se plângea cu privire la el. De ase-menea și Mitropolitul Nicolae Mladin, P.S. Andrei Magerul și Mitropolitul Antonie Plămădea-lă, care a fugit cu motiv întemeiat de la Prislop la Mănăstirea Slatina, se spovedeau la Părinte-le Cleopa și (cred) se plângeau cu privire la Părintele Arsenie Boca. Cele auzite de la aceștia (cred) l-au determinat pe Părintele Cleopa să-i scrie acele scrisori, cu smerenie, Părintelui Ar-senie, în care îl ruga să vină la Mănăstirea Slatina să-i folosească duhovnicește. Dar Părinte Arsenie nu a venit la Slatina. Apoi, știu din gura Părintelui Cleopa că dus fiind de Sfântul Si-nod să pună rânduială în mănăstirile din Ardeal, mai cu seamă la Mănăstirea Arad Gai, l-a întâlnit pe Părintele Arsenie la Episcopia Aradului și a dorit să i-a binecuvântare, să-l îmbrăți-șeze, dar nu a reușit. Părintele Arsenie i-a zis batjocoritor: „Ce măi moldovene vii tu să ne în-veți călugărie!”
Odată Părintele Cleopa mi-a mărturisit de ce nu dădea binecuvântare la oameni să-i ci-tească Acatistul Părintelui Arsenie Boca și băga cuvântul, ca să nu se smintească aceștia: „Nu-i citiți Acatistul căci nu e canonizat!” Înțelegerea sfinției sale cu privire la Părintele Arse-nie era precum a majoritatea Părinților duhovnicești, care l-au cunoscut, aceea că: „Împrie-tenirea cu Julieta i-a adus căderea”.
Iată, este știut, lauda Părintelui Cleopa sunt Părinții lui, în primul rând Duhovnicul Paisie Olaru și Starețul Ioanichie Moroi. Cu Părintele Arsenie nu stau lucrurile la fel, nu a ținut la aceasta, după cum mărturisește el însușii, a căutat să se apropie de Dumnezeu prin „cunoștin-țele din cât mai multe domenii”, până chiar și din magie. Cine, dintre cei care au fost aproape de Părintele Arsenie Boca și au dorit să rămână întru Hristos, Mântuitorul nostru, nu au măr-turisit adevărul? Iată, până și Părintele Teofil Părăian [...], zice: „nu am un cult pentru el” .
Vezi: Părintele Arsenie Boca mare îndrumător de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca 2002, p. 32, 218.
Ibidem, p. 221.
Din DVD-ul dat nouă, de către Părintele Iachint, la Sfânta Mănăstire Pavel, din Sfântul Munte, în Joia Mare, 2015
Efeseni 5:9 Pentru că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr.10 Încercând ce este bineplăcut Domnului.11 Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față.