Cred ca trebuie facut diferenta intre doua aspecte
1. A ne apara sau sustine punctul de vedere (dar cu argumente), a nu ne lasa batjocoriti sau calcati in picioare! Cred ca orice om trebuie sa aibă o anumita demnitate, sa-si puna in valoarea calitatile sau talentele (muzicale, sportive, artistice, etc) care le are.
Insa acest lucru nu trebuie facut prin neindreptatirea altor oameni, sau prin a face rau cu stiinta si vointa, altor oameni.
A fi smerit cred ca inseamna a fi modest, a aprecia si calitatile sau realizarile altor oameni, si a aveea o atitudine de buna intelegere si convietuire pasnica cu ceilalti oameni.
Mai exista uneori si mandria generata de apartenenta la un grup socio-profesional sau mandria unor oameni care stapanesc foarte bine o anumita meserie sau ocupatie.
Aici linia de demarcatie- intre ceea ce este bun si ceea ce este rau- este foarte fina.
Este bine a fi bucurosi datorita meseriei pe care o practicam si a constientiza si aprecia importanta sociala si economica a meseriei practicate (poate cel mai bun exemplul in acest sens este cel al ceferistilor inainte de 1990, când, erau considerati a doua armata a tarii, datorita raspunderii foarte mari pe care o aveau, a disciplinei, seriozitatii in munca si unitatii dintre ei, avand o mandrie profesionala deosebita- dar in sensul bun al cuvântului), insa este rau a considera activitatea profesionala a altui om (din alt domeniu de activitate) ca fiind mai putin importanta sau de mai mica valoare.
2. Si diametral opusa este situatia in care un om se considera superior din toate punctele de vedere altor oameni, este increzut sau fudul, si crede ca are calitati sau talente pe care in realitate nu le are.
Acest lucru poate fi intalnit atat pe plan individual-uman, dar chiar si pe plan general-social sau politic (de aceea au aparut in istorie ideologii care considerau un intreg popor ca fiind chipurile inferior).
|