Citat:
În prealabil postat de Misuar
Gresesti. Nicaieri nu am spus ca cei care l-au condamnat si ucis pe Iisus au mers in Rai, au dobandit viata vesnica, sau ca au mancat omleta. Nu putem sti ce s-a ales de acei oameni. Dar putem crede ca pacatul acela nu li s-a considerat, din moment ce Dumnezeu le intelege neputinta si cere iertarea lor.
Am vrut doar sa scot in evidenta ca Dumnezeu este mai intelegator decat am putea crede.
|
Bag de seamă că încerci să găsești tot felul de pretexte pentru a îndulci exigențele creștinismului, care îți par incompatibile cu detaliile proiectului tău de viață. Până la urmă vrei să ajungi la convingerea că Dumnezeu este îngăduitor și cu sclavii de bunăvoie ai satanei.
Iertarea de pe Cruce se articulează cu tema iubirii vrăjmașilor, considerată de mulți trăitori ai credinței din cele mai vechi timpuri și până astăzi culmea sfințeniei. Diaconul Ștefan, martirizat pentru îndrăzneala de a le spune fariseilor adevărul în față, i-a iertat pe ucigașii săi rugându-se pentru ei, precum Hristos în Vinerea Mare.
Creștinii cunosc faptul că milostivirea lui Dumnezeu este de necuprins cu mintea. În rugăciunile Bisericii auzim adesea invocarea "... Cel ce ai nemăsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oameni...." și altele asemenea. Dar nu ne facem din asta o nădejde iluzorie, adăpostindu-ne confortabil la umbra ei trândăvia și hedonismul omului trupesc.