View Single Post
Vechi 18.02.2016, 11:50:02
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Este foarte complicata tema propusa de tine. Practic,daca am inteles eu bine,sunt trei paliere de analiza complexa: interpretarea versetelor din Daniel si Zaharia in context rabinic; eventuale conexiuni intre viziunea rabinica si cea patristica si aplicarea primelor doua in contextul Apocalipsei, sau a unor teme apocaliptice in gandirea iudeo-crestina. Asa ceva l-ar pune pe ganduri si studiu pana si pe cel mai competent cercetator :) Eu sunt depasit de asa ceva, pot, eventual, puncta mici observatii si pana si acelea vor genera alte fire de analiza complexa. De exemplu prima categorie ( interpretarea in iudaism a versetelor din Daniel si Zaharia) va necesita cel putin o biblioteca. Ori esti foarte entuziast, ori foarte bine pregatit sau, pe mine cel putin, ma supraapreciezi extrem de mult :)
Nu chiar atit de complex, doar pe doua paliere, pur si simplu influenta reciproca. Nu neaparat pe acele versete, dar in general privind traditia orala mesianica, atit cea autentica, adica evreiasca, cit si cea derivate, adica crestina.
Deoarece divergentele dintre noi au disparut si te asigur ca nu voi mai da motiv sa reapara, banuiesc ca putem colabora destul de fructuos. Nu m-as defini ca bine pregatit, cu siguranta nu in raport cu tine sau altii dintre cei mentionati; doar ca am entuziasm si un munte de literature pe tema, insa nu si pregatirea ta. Tu in mod limpede esti unul din biblistii, amatori sau nu, dar foarte compententi, ai forumului astuia cel putin. Se vede cu ochiul liber din postarile tale. Este evident ca protestantii, primii fii ai Refomei, sint prin natura credintei lor biblisti innascuti (bine, fiecare dintre ai vostri functie de inzestrare, documentatia la indemina si entuziasm; am citit ceva de Spurgeon si Pink si am ramas foarte impresionat; Calvin nu mi-a placut atit de mult).
Reply With Quote