Subiect: Calugaria alba
View Single Post
Vechi 22.02.2016, 23:21:58
Jonnyw2013 Jonnyw2013 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.02.2015
Religia: Ortodox
Implicit

Da foarte frumos exemplul cu mama care desi avand probleme mari in familie avea o "masca fericita"si lipsita de griji fata de fetita ei.Asta avem nevoie un model care sa ne arate cum trebuie sa fim.Ca parinte e bine sa fii un "tampon" intre problemele familiei si copii.

Sunt oameni care nu prea au o parte vizibila de "Asa nu".Cel mult duhovnicul personal stie care sunt acele "asa nu".
Stiu un preot calugar care stie sa se si suie pe tractor sau masina sa conduca, sa lucreze cu nadejde cu lopata sau alte unelte,sa faca glume in societate,uneori chiar si autoironie, si in acelasi timp sa tina Trupul si Sangele Domnului in mana.Fiind langa el faptele lui,si felul lui de a fi vorbesc singure, caci omul asta oricand s-ar descurca oricand cu brio in afara manastirii.Si viata lui acolo in manastire poate spune despre Dumnezeu unora care l-ar vedea si ar avea inca indoieli.

Legat de Albert Schweitzer a facut facultatea de medicina doar ptr a ajuta alti oameni.In 1913 pleaca in Gabon si infinteaza un Spital pt localnici in localitatea Lambarene.Spital devenit celebru. Am avut la un moment dat o carticica despre viata lui,dar nu o mai gasesc.Viata lui acolo nu a fost usoara, parca retin ca la un moment dat dormea cu pusca in camera .

"In 1949, cand a facut o calatorie in Statele Unite si a fost primit cu onoruri deosebite, Albert Schweitzer era considerat "cel mai mare om al secolului". Nimanui nu-i pareau exagerate aceste vorbe.
Viata lui Schweitzer era deja cunoscuta multora, iar realizarile sale starnisera de mult
admiratie.

Albert Schweitzera fost un medic misionar, teolog protestant, muzician și filozof german. A fost una dintre cele mai complexe și impresionante personalități ale secolului XX.
Nu refuza pe nimeni, desi avea probleme cu ingrijirea si aprovizionarea. Intr-un an a
descoperit principiul care-i va calauzi existenta: etica respectului vietii.

"Am descoperit ca toata catastrofa civilizatiei se reduce la catastrofa conceptiei despre lume.

Esentialul civilizatiei este perfectiunea etica a individului si a societatii. Vointa de
civilizatie este vointa universala de progres, constienta ca eticul reprezinta valoarea suprema.

Cel ce mediteaza asupra lumii si asupra lui insusi observa ca tot ce-l inconjoara - plante,
animale si semeni - tin la viata, exact ca el insusi. Cel care a inteles asta trebuie sa-i
trateze si pe unii si pe altii cu dragoste".

A revenit la Lambarene in 1924 (o va mai face in deceniile urmatoare de peste zece ori) si a reconstruit spitalul pentru 150 de pacienti.

Foametea si epidemia de dizenterie l-au convins ca si acest spital este prea mic si in 1927 a construit un al treilea, pentru 200 de pacienti, cu mai multe cladiri, inconjurat de plantatii de cafea si cacao. Spitalul a devenit celebru in lume, bolnavii veneau aici de la mari departari.

Albert Schweitzer devine din ce in ce mai cunoscut, e ales membru al Academiei Franceze, numit doctor honoris causa al mai multor universitati din lume si distins, in 1952, cu Premiul Nobel pentru Pace.

Principiul respectului pentru viata il face pe Schweitzer sa se numere printre savantii lumii
care se impotrivesc bombei atomice si experientelor nucleare, mesaj transmis chiar in discursul de acceptare a Premiului.
In aprilie 1957 rosteste la postul de radio din Oslo un apel catre umanitate, reluat de alte 140 de statii radio din lume, in care cerea renuntarea la experientele nucleare. Un an mai tarziu, publica intr-o carte intitulata "Pace sau razboi nuclear" trei texte fundamentale.

In 1964 inregistreaza pe disc la Lambarene "vorbele mele catre oameni", in care rezuma continutul vietii sale si filosofia "respectului vietii".

In amurgul existentei sale, Albert Schweitzer nu si-a schimbat filosofia. Faptul cel mai
elementar de care este constient omul - spune el - se exprima in felul acesta: aâ‚ÂŹoSunt viata care vrea sa traiasca, inconjurata de viata care vrea sa traiasca.
Etica respectului vietii cuprinde in ea insasi tot ce cuprind notiunile de dragoste, devotament, impartasirea suferintelor si bucuriilor altora, angajament pentru bineaâ‚ÂŹ?."

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/...sionar-2997507

Last edited by Jonnyw2013; 22.02.2016 at 23:24:08.
Reply With Quote