Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu stiu ce legatura are intrebarea cu citatul, dar raspunsul este:
Sfântul Teofil al Antiohiei scrie în acest sens: âDar îmi vei spune: A fost făcut omul, prin fire, muritor? Nu! Atunci, nemuritor? Nici asta n-o spun! Dar poate mă vei întreba: Nu era nimic din acestea? Nici asta n-o spun. Prin fire, omul n-a fost făcut nici muritor, nici nemuritor. Dacă l-ar fi făcut dintru început nemuritor, l-ar fi făcut Dumnezeu; și iarăși, dacă l-ar fi făcut muritor, s-ar fi crezut că Dumnezeu este pricina morții lui. Așadar, nu l-a făcut nici nemuritor, nici muritor, ci, după cum am spus mai înainte, capabil și de una, și de alta. Dacă omul înclina spre nemurire, păzind porunca lui Dumnezeu, avea să primească de la Dumnezeu ca plată nemurirea și avea să ajungă dumnezeu; și iarăși, dacă se îndrepta spre faptele morții, neascultând de Dumnezeu, el însuși avea să fie pricina morții sale, că Dumnezeu l-a făcut pe om liber, cu voință liberă."
|
Interesant cum se pune problema, aduce aminte de
pisica lui Schrodinger
Acum, cred ca nu e greu de citit printre randuri atat in textul de mai sus cat si la Geneza si vazut ca omul era muritor dar isi putea dobandi nemurirea.
Iar daca omul a fost facut muritor, oare animalele erau facute nemuritoare?
Pe urma revenim la vesnica dilema: Oare tigrii in Rai, mancau iarba cu caninii aia?
Si sa nu uitam, ca prin moarte, Dumnezeu a pus o stavila raului din om.
Deci discursul "Dumnezeu nu poate folosi moartea pentru ca moartea e un instrument al raului" e cam invalid teologic.