Mihai, avînd în vedere că tu crezi în evoluČie, iar eu în ceva similar (creaČia continuă), bănuiesc că amîndoi Čtim cum s-a format statul: adunarea unui număr din ce în ce mai mare de oameni, sub comanda, deloc dezinteresată/idealistă, a din ce în ce mai puČini. Motive? Frica, incompetenČa de a se descurca în mediul, pe vremea aceea, dominat de clanuri nomade Či megafaună, precum Či alte pericole. LaČii îČi aduceau familiile în uniuni de triburi Či alte forme statale, pentru că singuri nu puteau supravieČui sau asigura supravieČuirea familiilor. În felul ăsta dădeau girul celor doi piloni siniČtri ai oricăror dictaturi reala sau doar în potenČă: statul Či legea.
AČa că eu consider statul un nenorocit de tîlhar, uzurpator Či conspirator colectiv Či impersonal în acelaČi timp, iar legea un filtru realizat spre beneficiul sistemului. Cu atît mai mult detest autoritatea statului modrrn, născut după genocidele de la 1789 Či 1917 Či minciunile Či trădările de la 1848 Či 1989: Či cel comunist, Či cel capitalist sînt la fel de malefice.
Nu mă sfiesc să o spun: respect legile în primul rînd, dar nu doar, de frică. Nu frica aglutinantă care a născut statul, ci frica de instrumentele lui blestemate. Respect legile doar pentru că există instituČii represive. Ah, nu mă înČelege greČit: pe legile care, în spirit Či măcar în parte, urmează legilor firii, Torah Či poruncilor evanghelice, le urmez cu drag. "A da Cezarului ce este al lui" este o soluČie de compromis înČelept. Nu înseamnă să iubim legile Či conducătorii, Izax să le ia în Adînc! Înseamnă că nu fur sau altceva din trei motive: empatizez cu semenii, pe unii îi iubesc, Či mereu încerc să mă pun în locul altuia; Čtiu că Ha-Shem a ordonat Činerea Torah, iar Ha-Maschiach Yehoshua a dat poruncile evanghelice, Či Biserica niČte canoane Či porunci, ori, lui Ha-Shem Îi datorăm toČi, toate Či totul, deci, respect ce a poruncit Dumnezeirea; al treilea motiv, ei bine, e legat de armonia dintre oameni, care în haos, lipsuri Či conflicte dispare, luînd cu sine vieČi Či prosperităČi, ori legile sînt Či benefice uneori, ca filtru.
După cum vezi, nu sînt un fanatic. Respect legile blestemînd în fiecare zi statul, sistemul Či legile, Či dorind toate relele posibile tuturor conducătorilor lumii Či mai ales stăpînilor lor din umbră (Domnul nu a zis "iubiČi Cezarul", ci "daČi-i ce este al său"; poČi îndeplini ce îČi cere cineva sau o instituČie Či urînd acea persoană/instituČie). Či da, sînt conČtient că orice comunitate umană necesită un set minim de legi Či/sau reguli, care trebuie respectate. Deci, vezi, nu sînt un fanatic: sînt Či voi rămîne un bun cetăČean, respectînd legile. Evident, în multe cazuri, " respect" e doar numele elegant al "fricii". Či, sper că eČti conČtient, la experienČa ta în barou, că cei mai mulČi oameni, că Či-au fost sau nu clienČi, se supun din aceleaČi două motive principale pe care eu am avut realismul cinic Či obrăznicia să le numesc cu numele lor neromanČat de vreo propagandă legalist-etatist-patriotardă: frica de repercursiuni, pe de o parte, Či nevoia de coeziune Či armonie socială/comunitară, pe de altă parte. Ambele sînt instincte străvechi, aČa că scumpele tale Stat Či legi vor exista pînă la sfîrČitul speciei umane. Un rebel în spirit, dar bun cetăČean {Či de frică de baubaul represiv, Či din comunitarism empatic Či antropofil). May the Force grant wisdom and strength to us all!
|