View Single Post
Vechi 19.02.2008, 16:01:10
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data īnregistrćrii: 13.08.2005
Implicit

Sfīntul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului (+1444)
"Credinta noastrã este dreapta mãrturisire a Pãrintilor nostri. Cu ea, noi nãdãjduim sã ne īnfãtisãm īnaintea Domnului si sã primim iertarea pãcatelor; iar fãrã de ea, nu stiu ce fel de cuviosie ne-ar putea izbãvi de chinul cel vesnic. Toti Dascãlii, toate Sinoadele si toate dumnezeiestile Scripturi ne īndeamnã sã fugim de cei ce cugetã īn mod diferit si sã ne īndepãrtãm de īmpãrtãsirea cu ei."
" Īnvãtãturile dascãlilor apuseni nici nu le cunosc, nici nu le primesc, īncredintat fiind cã sunt īnselãtoare. Īn materie de credintã ortodoxã nu existã concesie. Distrugerea credintei obstesti este pierzarea de obste a tuturor. Chestiunile credintei ortodoxe nu admit iconomia. Niciodatã nu s-au īndreptat cele bisericesti prin solutii de mijloc. Īntre luminã si īntuneric poate cineva sã spunã cã existã ceva de mijloc, numit īnserare sau amurg; dar intermediere īntre adevãr si minciunã nu poate nimeni sã gīndeascã, oricīt s-ar strãdui. Mijloc de īmpãcare īntre adevãr si minciunã nu existã! Īn problemele de credintã nu īncape pogorãmīntul si iconomia, deoarece pogorãmīntul provoacã īmputinarea credintei. Asta ar fi egal cu a spune: Taie-ti capul si du-te unde vrei."
" Noi pentru nimic altceva nu ne-am despãrtit de latini, decīt pentru cã sunt nu numai schismatici, dar si eretici. Pentru aceasta nu trebuie nicidecum sã ne unim cu ei!"
"Acela care īl pomeneste pe papã ca arhiereu ortodox este vinovat si latino-cugetãtorul trebuie considerat ca un trãdãtor al credintei. Prin urmare, fugiti de ei, fratilor, ca si de īmpãrtãsirea cu ei, pentru cã unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucrãtori vicleni. Nu este altceva de mirare dacã si ispititorii lui Satana se preschimbã īn īngeri ai dreptãtii, al cãror sfīrsit va fi dupã faptele lor."
"Īi rugam, si ce nu le spuneam care sã poatã sã atragã chiar si inimile de piatrã: sã revinã la acea bunã conglãsuire pe care o aveam mai īnainte si īntre noi si cu Pãrintii nostri, cīnd toti spuneam aceleasi si nu exista īn mijlocul nostru schisma... cãci altfel pãrem "a cānta īn gol" sau "a coace pietre" sau "a semãna pe pãmīnt pietros" sau "a scrie deasupra apei" sau cīte altele spun proverbele despre cele imposibil de realizat."(Scurta scrisoare, P G 159, 1931C)
"Nu voi face aceasta niciodatã, orice s-ar īntīmpla! Nu voi semna niciodatã unirea, chiar dacã ar trebui sã-mi primejduiesc īnsãsi viata mea!" - a rãspuns Sfīntul Marcu īmpãratului Bizantului care cãuta sã-l īnduplece a semna mincinoasa si trãdãtoarea unire cu ereticii catolici la sinodul tīlhãresc de la Ferrara-Florenta, 1438-1439.
Reply With Quote