SA vedem ce spun sfintii NU CE SPUNE PATRIARHUL DANIEL
Sfīntul Cuvios Mucenic Cosma Etolianul (+1779)
"Eu, crestinii mei, mi-am cheltuit viata studiind timp de cincizeci de ani, am citit si despre preoti si despre necredinciosi, si despre atei si despre eretici, am cercetat adīncurile īntelepciunii. Toate credintele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului. Am īnteles si acest lucru adevãrat, dumnezeiesc, ceresc, desãvārsit si pentru mine si pentru voi: numai credinta crestinilor ortodocsi bine-credinciosi e bunã si sfīntã, ca sã credem si sã ne botezãm īn numele Tatãlui si al Fiului si al Sfīntului Duh. Aceasta v-o spun acum, la sfīrsit, ca sã vã bucurati si sã vã veseliti de mii de ori, cã v-ati īnvrednicit sã fiti crestini ortodocsi, si sã plīngeti si sã vã tīnguiti pentru cei necinstitori de Dumnezeu, necredinciosi si eretici, care umblã īn īntuneric, īn māinile diavolului."
"Evreul īmi spune cã Hristosul meu e un copil din flori si Preasfīnta Fecioara a mea e o desfrīnatã, iar Sfīnta Evanghelie īmi spune cã acest lucru e de la diavolul. Mai am acum ochi sã mã uit la evreu? Dacã un om mã ocãrãste, īmi omoarã mama, fratii, copiii, dupã care īmi scoate ochii, ca si crestin am datoria sã-l iert. Dar sã-L ocãrascã ei pe Hristosul meu si pe Preacurata Fecioara a mea! Eu nu vreau sã-i mai vãd, dar domniile voastre cum vã rabdã inima si mai faceti afaceri si tocmeli cu evreii?
De ce v-am spus acestea, crestinii mei? Nu ca sã-i omorīti pe evrei si sã-i prigoniti, nu, ci ca sã-i plīngeti cã L-au lãsat pe Dumnezeu si s-au dus cu diavolul. V-am spus ca sã ne cãim acum pīnã mai avem vreme, ca sã nu se īntīmple sã se mīnie Dumnezeu pe voi si sã ne lase din mīna Lui si sã pãtim si noi ca evreii si chiar mai rãu."
"Pe papa Romei sã-l blestemati, fiindcã el e cauza."
"Antihristul e unul papa, iar nu altul (adicã turcul n.n.) cel care e īn capul nostru. Īntelegeti cine, fãrã sã-i spun numele."
"Noi avem o poruncã ce spune sã anatematizãm pe oricine adaugã sau nu crede īn ceva mic din cele pe care le-au legiuit Pãrintii Bisericii noastre." (Stupul Ortodox, 1999)
|