View Single Post
Vechi 05.03.2016, 00:26:25
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
filiera literara - opere din literatura rusa, in special, care par a alimenta povestea)
Eu am vazut filmul acum cativa ani, da' tre sa recunosc ca mi-au scapat multe detalii. Citind comentariile de pe topicul acesta, imi dau seama ca tre sa-l mai vad de vreo cateva ori pana sa-i surprind subtilitatile.

Am retinut totusi din critica verdictului cinematic amintit mai sus un detaliu in legatura cu o secventa din visul tanarului.
Acesta se deschide cu imaginea spectaculoasa a muntilor Caucaz. Mesajul, ne spune autoarea articolului, trimite la o bine cunoscuta intrebare pusa de Lev Tolstoi in nuvela "Raidul", in care sunt expuse atrocitatile armatei ruse din timpul razboiului din Caucaz din sec. XIX.

Intrebarea lui Tolstoi era: „Cum se poate ca ura, razbunarea si setea de a ucide… sa existe in sufletele unor oameni aflati in mijlocul unei asemenea naturi ravasitor de frumoasa?”
Tehnica aceasta ilustrativa al lui Mikhalkov nu e altceva decat o ancora semantica a discursului lui anti-razboi.

Tot articolul din link spune ca celebrul Nikita Mikhalkov e considerat drept un nationalist nostalgic incurabil, fascinat de valorile Rusiei pre-revolutionare, din comoarile careia s-a inspirat in productiile sale cinematografice.

Last edited by delia31; 05.03.2016 at 00:29:35.
Reply With Quote