"Mărturia românului care a condus două grădinițe din Norvegia, despre metodele de intimidare la care a fost supus după ce s-a luptat cu Barnevernet: „E un coșmar”
Cazurile familiilor de români rămase fără copii în Norvegia au atras după sine reacția unuia din cei mai cunoscuți români din Țara Fiordurilor. Director a două grădinițe din Oslo și scriitor, George Alexander a criticat Barnevernet. Constrângerile la care a fost supus l-au obligat să demisioneze. Într-un interviu pentru „Adevărul”, George Alexander a declarat că nu și-ar fi imaginat niciodată că așa ceva se poate întâmpla în Norvegia.
Cazul familiei Bodnariu, rămasă fără cei cinci copii luați de Protecția Copilului din Norvegia – Barnevernet, a declanșat un val de proteste fără precedent, zeci de mii de români din toată lumea ieșind în stradă pentru a manifesta împotriva Barnevernet și pentru a susține familia Bodnariu. „Barnevernet a făcut și lucruri bune de-a lungul timpului, protejând copiii maltratați în propriile familii, salvându-i în acest fel, dar a făcut, în același timp, și greșeli”, spunea la începutul acestui an George Alexander, un român, director a două grădinițe din Oslo. După reacțiile sale publice, tot mai multe familii au început să îl caute pe George Alexander și să reclame abuzuri ale Barnevernet. „Am primit foarte multe telefoane de la oameni disperați din Norvegia și nu sunt numai români. Sunt și alte naționalități. Ideea este că am încercat să fiu obiectiv, să prezint lucrurile așa cum sunt, dar la un moment dat am descoperit niște lucruri inadmisibile, la care nu am putut să închid ochii. Am încercat să fiu constructiv, am trimis o scrisoare Parlamentului Norvegian. Am primit un răspuns, am așteptat ca oamenii să reformeze un sistem, care în mod evident permite abuzuri, și nu s-a făcut nimic”, a declarat George Alexander pentru „Adevărul”. Descoperirile lui George Alexander Românul a declarat că urmărind cazul familiei Nan, spre exemplu, bănuielile privind unele abuzuri ale Barnevernet i s-au confirmat. „Au fost și cazuri în care cetățeni români au fost violenți, au greșit în familiile lor. Până și Protecția Copilului din România a luat atitudine și unii aveau dosar penal și în România. Le-am spus că trebuie să își schimbe atitudinea, dar în același timp am descoperit grave, grave abuzuri în Norvegia. Spre exemplu, li s-au luat copiii familiei Nan și în aceeași localitate era o mamă singură, norvegiancă, o tipă care avea probleme psihice și care trebuia să primească ajutor. Bebelușul ei nu a primit ajutor. Vă dați seama ce greșeli fac. În loc să ajute un copil, un bebeluș care avea nevoie de ajutor se duc și confiscă doi copii de la o familie care funcționează normal”, a declarat George Alexander, care pe măsura descoperirilor făcute a devenit tot mai vehement la adresa Barnevernet. Interzis la protest Românul și-a anunțat inclusiv prezența la un protest din Oslo, unde trebuia să țină un discurs. Cu o zi înainte de protest, George Alexander a fost convocat de șefii lui la o ședință, unde i s-au pus în față traducerile după articolelele sale și interviurile date laziarelor și televiziunilor din România. „Am fost convocat mi s-a pus clar în vedere să nu mă duc la protest. De cinci ori mi s-a spus acest lucru. Subliniaseră cu marker galben comentariile mele despre valori, faptul că refuz să îmi trimit copiii într-o școală norvegiană”, a spus românul.
Citeste mai mult: adev.ro/o3mn9r"
http://adevarul.ro/locale/timisoara/...x.html?ref=yfp