Citat:
În prealabil postat de delia31
Da, stiu, Stefan-Florin. Mersi oricum.
Poate n-ai prins dedesubtul intrebarii mele catre Demetrius in contextul afirmatiei lui de pe acest topic, cum ca un nou nascut ar fi pur sufleteste, dar totusi trebuie botezat.
In afirmatia asta se ascund 2 erori: 1. Omul nu se naste cu pacatul stramosesc si 2. Botezul nu sterge, nu curata omul de vreo vina, de vreun pacat stramosesc
Pe langa afirmatia lui de aici, am si alta nedumerire legata de afirmatiile lui de pe alt topic. Casatoria, spune el, e rea in sine (chiar si cea binecuvantata de Hristos) fiindca trupul ar fi rau in sine, ba mai mult, afirma pe acelasi topic ca in Eden, diavolul se afla in trupul Evei.
Intrebarea mea era ca sa-mi dau seama ce crede despre efectele concrete ale Botezului asupra fapturii umane, luata ca intreg, trup si suflet. Sau despre Taina Cununiei, ca el sustine ca nu exista cununie spre mantuire.
De ce crede ca trebuie botezat un om? De ce acest ritual vazut si nevazut, si asupra trupului si asupra sufletului? Mai exact, efectul asupra trupului, in conceptia lui.
Imi lasa impresia ca, dupa Demetrius, trupul e rau in sine, fiind doar un adaos stricat de care omul trebuie sa scape, nu sa fie transfigurat prin har si el odata cu sufletul. Ceea ce e erezie. Da' poate n-am inteles eu bine afirmatiile lui.
|
Eu sunt responsabil numai de cuvintele pe care le-am spus, nu si pentru ceea ce vrei tu sa intelegi, ti se pare tie ca as fi spus, sau deduci tu ca ar sugera.
Sunt foarte dezamagit de "dedesubturile" tale, Delia.
Un nou nascut este pur sufleteste si inainte de botez, iar botezul este raspunsul omului la chemarea lui Dumnezeu pentru mantuirea sa, un angajament. Botezul asupra trupului nu are niciun efect, nici daca botezatul moare imediat dupa botez, fiindca metehnele trupesti pe care sufletul este destinat sa le indure pe parcursul vietii, nu se curata.
Pacatul "stramosesc", fara de care nimeni nu se poate naste(decat Mantuitorul), este contactul sexual(instinctual, animalic, trupesc...).
6. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. (Psalmi50,6)
Casatoria se bazeaza pe atractia trupesca a mirilor si asta nu e in favoarea mantuirii. Orice casatorie incepe de la o privire placuta; exceptie, orbii.
Trupul nu este un rau in sine, dar trebuie smerit mereu.
11. Iubiților, vă îndemn ca pe niște străini ce sunteți și călători aici pe pământ, să vă feriți de poftele cele trupești care se războiesc împotriva sufletului. (1Petru2,11)
Daca sufletul se razboieste cu poftele trupesti(si in cadrul cununiei) sufletul se cuvine sa fie protejat.