Cautand intr-o zi ceva despre Origene pe Wikipedia, am dat de urmatorul pasaj care cred ca o sa vi se para o prostie, dar mie mi s-a parut demn de luat in considerare:
"Puterea lui Dumnezeu este finită și ea trebuie să fie astfel pentru a fi perfectă. Regăsim cu acest prilej un alt element al culturii grecești, familiar din argumentațiile pitagoriciene și parmenidiene. Pentru a fi perfectă (adică desăvârșită) o ființă trebuie să fie delimitată, definită, completă. Ceea ce este neclar, nedeterminat și nedefinit, este imperfect.
Asertarea omnipotenței lui Dumnezeu ar da naștere unor paradoxuri care au marcat de altfel primele secole ale creștinismului, cum ar fi întrebarea dacă, în omnipotența sa, Dumnezeu poate să creeze o ființă mai perfectă decât El."
La aceasta intrebare exista mai multe raspunsuri, cum ar fi:
1.Dumnezeu nu este atotputernic si nu a putut sa il faca pe om la fel de bun sau mai bun ca El, desi ar fi vrut.
2.Dumnezeu nu este atotputernic, dar oricum nu ar fi avut intentia sa ne faca "mai" perfecti ca El.
3.Dumnezeu este atotputernic, dar nu a vrut sa il faca pe om la fel de desavarsit ca El, si in nici un caz mai desavarsit.
4.Dumnezeu este atotputernic si l-a facut pe om mai desavarsit ca El, doar ca omul nu stie asta.
Ultima varianta mi-a adus aminte de un ateu care le spunea crestinilor"Voi nu va dati seama ca sunteti mai buni ca dumnezeul vostru?".Bineinteles, aici ne referim la Dumnezeu-Tatal,mai crud si dornic de a primi jertfe decat oamenii buni la suflet in general.Deci, daca Il consideram pe Iisus un om(neavand de unde sti sigur ca El a fost Dumnezeu), ultima varianta e cea mai plauzibila.Sunt constient ca este un mare pacat ceea ce gandesc eu acum, dar mi-a intrat in cap si nu ma pot desprinde de aceasta idee:(.Bineinteles, se datoreaza si necredintei mele in Dumnezeirea lui Iisus.Nu inteleg cum Dumnezeul Vechiului Testament poate fi acelasi cu Iisus si de asta mi se pare ca Iisus a fost un om mai bun ca Tatal, de aceea si noi putem, in anumite momente in viata, sa fim asa, daca il urmam pe Iisus si ii respectam invatatura.
Astept sfaturile si parerile voastre.
|