View Single Post
Vechi 19.02.2008, 21:03:40
BogdanF BogdanF is offline
Member

Data înregistrării: 20.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oni91
si imi este si frica ca inchinarea la sfinti si la icoane sa nu fie considerata de Dumnezeu inchinare la idoli.
Oni, am trecut si eu prin faze de astea cu ceva ani in urma, cind re-deveneam crestin. Rugaciunea sincera la Dumenzeu ajuta enorm, in timp. Orice nedumerire ai, roaga-te cu sinceritate lui Dumnezeu si El te va ajuta negresit.

Despre icoane, ar mai trebui poate spus ca iconografia a devenit posibila dupa intruparea lui Hristos, in Noul Testament. Si in Vechiul Testament, Dumnezeu s-a arata lui Avraam sub forma a 3 oameni. Apoi ar mai trebui spus ca omul este cea dintii icoana a lui Dumnezeu, fiind creat dupa chipul si asemanarea Lui.

Si ar mai trebui mentionat ca atunci cind e vorba de Sfinti, Maica Domnului si icoane, nu e vorba de acceasi inchinare ca atunci cind e vorba de Dumnezeu. In limba greaca (si engleza) verbele sunt diferite:

- latria (in greaca) si worship in engleza este doar pentru Dumnezeu. De aici provine si cuvintul idolatrie.

- doulia (in greaca) si venerate in engleza este pentru Sfinti.

- hyper-doulia (in greaca) si super-veneration in engleza este pentru Maica Domnului.

Apoi ar mai trebui spus ca inchinarea la icoane (venerarea) de fapt este adresata persoanei infatisate acolo. Dupa cum exemplifica Cuv. Paisie Aghioritul, "Tu cind saruti fotografia copilui tau, saruti hirtia?"

Sau in cuvintele unui Sfant din vechime: "Chiar de ar fi Crucea Domnului din aur si diamante, anatema aceluia ce se inchina materiei din care e facuta."
Reply With Quote